Joop van den Ende vindt musical moeilijker dan tv

Joop van den Ende vindt het musicalvak en het opbouwen van het internationale theaterbedrijf Stage Entertainment moeilijker en ingewikkelder dan zijn oude vak televisiemaken en de bouw van Endemol. Maandag bij de opening van het nieuwe pand van Stage Entertainment blikte de 71-jarige grondlegger terug op zijn succes.

Joop van den Ende. Beeld anp

Stage is na Endemol het tweede internationale bedrijf dat Joop heeft opgebouwd. "Twaalf jaar geleden nam ik afscheid van Endemol en toen dacht ik 'Wat zal ik nou eens gaan doen?' Ik dacht serieus: 'Weet je wat, ik word voorzitter van de voetbalclub in Baarn en ik ga op de school van mijn zoon kinderen helpen bij het instuderen van een toneelstuk'. Dat leek me echt heerlijk. Niet meer die last van een grote onderneming. Ik zou de theateractiviteiten die ik nog had door een ander laten doen. Dat heb ik inderdaad vier maanden volgehouden; de kantine verbouwd, kleedkamers verbouwd, alles gedaan. Op een avond zei ik tegen mijn vrouw Janine dat ik weer iets internationaals wilde bouwen. Ze keek in mijn ogen en zag dat er niet aan te ontkomen viel. Als ik nu terugkijk, was dat een fijne stap."

Joop van den Ende zegt nog trots te zijn op Endemol, actief in 51 landen en nog steeds de grootste onafhankelijke tv-producent van de wereld. Met de opkomst van internet realiseerde Van den Ende zich dat er veel zou veranderen, behalve het werk van de kunstenaar die live voor een publiek zijn kunsten vertoont. "Iemand die een verhaal vertelt, mooi danst of mooi zingt op een toneel. Dat zal nooit overgenomen kunnen worden door de computer. Daar is het idee op gebaseerd een soort tweede Endemol te bouwen, een internationaal theaterbedrijf dat uniek is in de wereld qua grootte en opzet."

Moeilijk vak

Moeilijker dan de ontwikkeling van Endemol vindt Joop het opbouwen van Stage Entertainment tot een internationaal bedrijf met inmiddels 3000 medewerkers, 25 theaters in acht landen, 30.000 bezoekers per avond en een hogere jaaromzet dan Real Madrid. "Het is een heel moeilijk vak om een nieuwe theatershow te maken, nog een stap moeilijker en ingewikkelder dan het maken van een internationaal succesvol televisieprogramma. En daarom trekt het me zo aan."

Joop zegt er trots op te zijn om zijn bedrijf verder uit te kunnen bouwen. "Ik doe dat samen met Janine en ik weet niet hoe lang het nog kan. Maar dat er toekomst in dit bedrijf zit, daar ben ik zeker van."

Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.