Joop van den Ende praat met Rutte over kunstbeleid

Theater- en televisieproducent Joop van den Ende heeft een aantal gesprekken gevoerd met premier Mark Rutte over het cultuurbeleid van zijn kabinet, dat Van den Ende eerder 'bijna gevaarlijk' noemde. Volgens Van den Ende zijn er een aantal stimuleringsmaatregelen bedacht naar aanleiding van de gesprekken met Rutte.

Redactie
Theater- en televisieproducent Joop van den Ende houdt in mei vorig jaar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam de Mandevillelezing over de financiering van kunst & cultuur en cultureel ondernemerschap. Beeld anp
Theater- en televisieproducent Joop van den Ende houdt in mei vorig jaar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam de Mandevillelezing over de financiering van kunst & cultuur en cultureel ondernemerschap.Beeld anp

Van den Ende zei dat vanavond in een aflevering van De Wereld Draait Door, die ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag geheel aan de producent en ondernemer werd gewijd. Daarin zei hij dat hij aanvankelijk geen reactie kreeg op een brandbrief die hij aan Rutte had gestuurd, maar uiteindelijk werd uitgenodigd op zijn werkkamer.

Ingepakt
Behalve dat Van den Ende daar 'meteen werd ingepakt' door de 'charmante' en 'zeer sociaal begaafde' Rutte, kwamen er uit de gesprekken uiteindelijk dus een aantal ideeën om met name Nederlandse kunst en cultuur in het buitenland te verkopen. Dat zou ons land weer geld moeten opleveren, omdat toeristen naar Nederland zouden komen om te zien wat in het buitenland aan Nederlandse producties wordt gepromoot.

Wat die initiatieven zijn, wilde of kon Van den Ende niet zeggen. In april moet daarover meer bekend worden. Na zijn carrière als producent ontwikkelde Van den Ende zich steeds meer als een mecenas, die via de VandenEnde Foundation Nederlandse cultuur promoot en ondersteunt. In de huidige bezuinigingsplannen lijkt voor de promotie van Nederlands cultuurgoed minder geld te zijn gereserveerd.

Portret

Theater Instituut Nederland eert Joop van den Ende met een digitaal portret. Hij heeft een eigen plek gekregen op de website eenlevenlangtheater.nl, de digitale eregalerij van Nederlandse theatergrootheden. Van den Ende kreeg het 'cadeau' vanavond in De Wereld Draait Door.

De website vertelt aan de hand van overzichten, biografische wetenswaardigheden en beeld- en geluidsmateriaal het verhaal van Van den Endes carrière. 'Vanaf het prille begin met een feestwinkel en boekingskantoor voor artiesten in de hoek van zijn huiskamer, tot producent van kwalitatief hoogstaande theaterproducties, revues, films, televisieprogramma's en musicals.'

Op de site staan verder niet eerder gepubliceerde jeugdfoto's uit zijn privécollectie. De website kwam mede tot stand in nauwe samenwerking met zijn vrouw Janine van den Ende. Naast het Theater Instituut hebben zes andere culturele organisaties het portret financieel mogelijk gemaakt.

De VandenEnde Foundation levert normaal gesproken een financiële bijdrage aan de portretten van theaterpersoonlijkheden, maar het Theater Instituut vond het een beetje te ver gaan om Van den Ende voor zijn eigen site te laten betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden