Update

Joop van den Ende krijgt VSCD Oeuvreprijs

Musical- en theatericoon Joop van den Ende (69) krijgt de VSCD Oeuvreprijs vanwege zijn grote en blijvende bijdrage aan de Nederlandse podiumkunsten. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) vandaag bekend.

ANP
null Beeld

Van den Ende kreeg de prijs vandaag uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam. Daar hield hij de openingstoespraak van het Nederlands Theater Festival, waarmee het nieuwe theaterseizoen werd ingeluid.

Volgens de VSCD verdient Van den Ende de prijs vooral voor zijn verdiensten als musicalproducent. 'Het bijzondere is de compromisloze kwaliteit die hij aan zijn producties meegaf', vermeldt het juryrapport. 'Van den Ende heeft de musical als genre in Nederland geïntroduceerd, groot gemaakt en altijd met bijzondere kwaliteit op de planken gezet.'

Joop van den Ende begon in 1989 met zijn eigen productiebedrijf. Zijn eerste musical die hij in de theaters bracht, was Barnum, gevolgd door Cabaret. In 1991 kwam hij met een geheel eigen productie: Cyrano de Bergerac. In totaal bracht hij sinds 1989 liefst 77 musicals uit en bedacht hij met de AVRO tv-programma's waarin een hoofdrolspeler voor een musical werd gezocht.

Van den Ende vielen de afgelopen jaren al talloze prijzen en blijken van waardering ten deel. De VSCD vindt echter dat hij ook nog specifiek een prijs verdient voor zijn 'gezichtsbepalende bijdrage' op musicalgebied.

De oeuvreprijs werd eerder uitgereikt aan onder anderen Ton Lutz (1995), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004) en Freek de Jonge (2008).

Lobbyorganisatie

Van den Ende pleitte ook voor de oprichting van een nieuwe vakorganisatie die bij de politiek gaat lobbyen voor kunst en cultuur. Alle beroepsverenigingen in de culturele wereld moeten budget afstaan aan deze organisatie, die boven ze staat. Een 'groot persoon die staat voor de kunst' moet deze organisatie leiden, aldus Van den Ende.

Hij of zij moet volgens hem als gesprekspartner dienen voor alles wat er op cultureel gebied wordt besproken. 'We hebben een kleine betaalde organisatie nodig die beleid gaat maken voor ons.'

Hij hield donderdag zijn pleidooi in de Stadsschouwburg Amsterdam, waar hij de openingstoespraak hield van het Nederlands Theater Festival. Volgens Van den Ende moeten creatievelingen en kunstenaars 'ophouden met klagen en zeuren' over de bezuinigingen in de cultuursector en actie ondernemen.

Dédain
De theater- en musicalproducent meent dat er nog van alles is te bereiken, niet alleen op landelijk niveau, maar ook op gemeentelijk en Europees niveau. Hij vindt het opmerkelijk dat al in de verkiezingsprogramma's van enkele politieke partijen over cultuurbezuinigingen werd gerept, maar dat niemand in de aanloop naar de verkiezingen heeft gelobbyd.

Van den Ende noemde de bezuinigingen 'heel erg, maar het ergste is het hoe er door de politiek over kunst gesproken wordt. Dat gebeurt met zo'n dédain, dat het ons beschadigd heeft.' Kunst en cultuur zullen nooit verloren gaan, aldus de theaterman. 'Creativiteit zal altijd overwinnen. De enige manier om dat te bereiken, is de mooiste voorstellingen te blijven maken.'

Joop van den Ende, in mei op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Beeld ANP Kippa
Joop van den Ende, in mei op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden