Plus

Joop Schafthuizen: de kolonel Parker van de literatuur

Tijdens het schrijven van zijn driedelige Revebiografie werd Nop Maas danig dwarsgezeten door Reves partner Joop Schafthuizen. Maas slaat nu terug met het boek Uren met Joop Schafthuizen.

Peter van Brummelen
Joop Schafthuizen in 1992. Beeld Wubbo de Jong
Joop Schafthuizen in 1992.Beeld Wubbo de Jong

Joop Schafthuizen, levensgezel en zakenbehartiger van Gerard Reve, is de Kolonel Parker van de Nederlandse literatuur. Zoals Parker als manager van Elvis Presley de belangstelling voor de zanger ook na de jaren vijftig levend hield, wist Schafthuizen alias Matroos Vos het circus Reve draaiend te houden toen de schrijver allang over zijn hoogtepunt was.

Geldbelust en onbetrouwbaar zijn termen die nogal eens opduiken in beschrijvingen van zowel de Kolonel als de Matroos. Maar na lezing van het ontluisterende Uren met Joop Schafthuizen lijkt Parker een lieverdje vergeleken bij Schafthuizen. Nop Maas zet de laatste partner van de in 2006 overleden Reve neer als een enge pedo, onverbeterlijke zuipschuit en paranoïde mensenhater, een regelrechte psychopaat zogezegd.

Rancuneus boek

Uren met Joop Schafthuizen (de liefhebber herkent in de titel de verwijzing naar Karel van het Reves Uren met Henk Broekhuis) is een rancuneus boek. Daar heeft Maas reden toe. Als schrijver van de driedelige biografie Gerard Reve – kroniek van een schuldig leven, maar eerder ook als bijvoorbeeld de bezorger van brievenboeken van Reve, werd hij behoorlijk dwarsgezeten door Schafthuizen.

Geregeld werd Maas midden in de nacht door Schafthuizen wakker gebeld om dan te worden uitgescholden voor bijvoorbeeld ‘ vieze, vuile, stinkende kankerrat’. Bedreigingen met de dood waren er ook. Maar het pijnlijkst moet zijn geweest dat Schafthuizen na een bittere juridische strijd het recht kreeg te schrappen in de Revebiografie. Het leidde ertoe dat in het in 2012 verschenen derde deel passages die Schafthuizen niet bevielen waren vervangen door driedubbele sterretjes.

Een andere kant

De lezer van het door Maas zelf uitgegeven en helaas nogal slordig geredigeerde Uren met Joop Schafthuizen, dat is gebaseerd op dagboekaantekeningen uit de periode 1998-2013, vraagt zich al snel af waarom Maas zich al die ellende en treiterijen liet welgevallen. In het nawoord formuleert hij daar een antwoord op. Pas dan lezen we dat Schafthuizen ook een andere, gulle en gastvrije kant heeft. Maar het was vooral het literatuurhistorische belang van de Revebiografie dat Maas dreef.

Wanneer Reve werd verweten zichzelf als schrijver nogal eens te herhalen, was zijn standaardrepliek: ‘Wie moet ik anders herhalen?’ Als variatie daarop schrijft Nop Maas over de biografie: ‘Wie had dat boek over Reve anders moeten schrijven?’

Nop Maas: Uren met Joop Schafthuizen. Korenmaat, €25. Het boek is te bestellen via www.nopmaas.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden