Jong Amsterdam

Jong Amsterdam: Tijdelijke Toon

Martijn Nekoui begeeft zich onder creatieve talenten in Amsterdam. Elke week tipt hij een aanstormend kunstenaar. Deze week: Tijdelijke Toon.

Martijn Nekoui
null Beeld -
Beeld -

Charley Ranzijn (23) is dichter in de alternatieve scene van Amsterdam. Als Tijdelijke Toon treedt hij op in oude kraakpanden als Vrankrijk in de Spuistraat. "Dat zijn de fijnste plekken; vrij en authentiek. Het zijn net huiskamers, mensen zijn alleen dan muisstil."

Charley behaalde zijn gymnasiumdiploma, deed daarna biomedische wetenschappen en medische natuurwetenschappen. In die tijd meldde hij zich aan als allereerste campusdichter van de VU.

Daarnaast studeerde hij Nederlands. "Als je schrijft, is een brede oriëntatie enorm belangrijk. Door mijn studies heb ik een breed analytisch vermogen."

De machinale prestatiedruk van studeren trekt hem minder, Charley heeft sowieso meer een oude ziel. "Tijdens mijn avonden in de Vondelbunker is er geen ­bereik; je hebt niets aan je mobiel. De tijd komt niet binnen, je waant je meteen in de jaren zeventig."

Waar jaargenoten zich druk maken om likes, filters en reacties op Instagram, toert Charley met leeftijdsgenoten door het land in een poëziebus. "Een schoolreisje met gelijkgestemden. Elke dag optreden, schrijven en workshops met 24 dichters. Samen in één bus, op ­elkaars lip, leer je elkaar dus echt kennen. Met woorden, zonder telefoon."

Contrabar ft. Dichter, onder de Tram.
Vondelbunker, 26 oktober, 21.00 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden