PlusErelijst

Johnny ‘Guitar’ Watson: mooiweermuziek bij uitstek

In deze rubriek bespreekt de muziekredactie van Het Parool een klassieker uit de geschiedenis van pop, jazz of klassieke muziek, die het – zeker in deze tijden van thuisblijven – waard is opnieuw te beluisteren. Deze keer: A Real Mother For Ya van Johnny ‘Guitar’ Watson.

Het album A Real Mother For Ya van Johnny Guitar Watson. Beeld
Het album A Real Mother For Ya van Johnny Guitar Watson.

Vandaag 25 jaar geleden kwam een einde aan het leven van Johnny ‘Guitar’ Watson. Hij stierf in het harnas; op tournee in Japan bezweek hij tijdens een concert in Yokohama aan een hartaanval. Hij was 61 jaar oud. We gedenken de Amerikaanse gitarist door nog eens zijn in 1977 verschenen succesalbum A Real Mother For Ya op te zetten.

Terug in de tijd Ja hoor, het staat op YouTube, het TopPop-filmpje dat voor veel Nederlanders de eerste kennismaking was met Johnny ‘Guitar’ Watson. En wat zag de Amerikaan er cool en pimpalicious uit in die tijd: het ranke lijf gehuld in een strak en glimmend pak, een flashy zonnebril op de neus en bovenop zijn afro een nog veel grotere, zo te zien fluwelen pet. Wisten wij toen veel dat die ‘mother’ waarover hij zong in het lekker loom funkende A Real Mother For Ya een afkorting was voor motherfucker.

Wisten wij ook veel dat Watson toen al een ware veteraan was. Thuis in Amerika was hij al sinds de vroege jaren vijftig actief als bluesgitarist. Pa Watson, ook een gitarist, had zijn zoon nadrukkelijk verboden de blues te spelen, de muziek van de duivel immers, maar die deed dat natuurlijk toch. Young John ­Watson noemde hij zichzelf als bluesman aanvankelijk, maar na het zien van de western Johnny Guitar nam hij in 1954 een andere artiestennaam aan. Behalve door zijn felle stijl van spelen (Frank Zappa stak er naar eigen zeggen veel van op), viel Watson op door de capriolen die hij als ware showman uithaalde op het podium (waar Jimi Hendrix weer het een en ander van opstak).

In de jaren zestig en zeventig ging Watson – uitzonderlijk voor een bluesman – probleemloos mee in de nieuwe ontwikkelingen in de zwarte muziek en stapte hij over op soul en funk, hoewel de blues altijd blijven doorklinken. In Engeland en Amerika was het een klein hitje, maar in Nederland en België sloeg hij in 1977 enorm toe met het nummer A Real Mother For Ya. Het gelijknamige album deed het hier ook heel goed.

Waarom nu herbeluisteren? Omdat het weer lekker weer wordt. De soepele en zwoele slowfunk van Johnny ‘Guitar’ Watson is mooiweermuziek bij uitstek: swingend, maar ingetogen swingend. Het titelnummer is het onbetwiste hoogtepunt op het album A Real Mother For Ya, maar ook de rest gaat er nog altijd goed in – hoewel cynici ook wel beweren dat de plaat verder vooral varianten van dat ene nummer bevat. Op de hoes zien we de gitarist en zanger in een pimpmobile, nou ja, de zeepkistversie daarvan, voortgeduwd door een moederfiguur. Die zelfspot spreekt ook uit de vaak grappige teksten. Maar musiceren is hier verder een serieuze aangelegenheid. En hoe hard Watson zijn gitaar solerend ook laat knallen, hij doet alles zonder plectrum.

Verder luisteren De playlist This is Johnny ‘Guitar’ Watson op Spotify doet recht aan de veelzijdigheid van de gitarist en laat dus niet alleen de latere funkateer horen, maar ook de vroegere bluesknakker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden