Nieuws

John Lennon zingt Give Peace a Chance op onbekende opname

Een geluidsopname van zanger John Lennon en zijn partner Yoko Ono heeft op een veiling in Kopenhagen 370.000 kroon (ongeveer 50.000 euro) opgeleverd.

Het Parool
Het cassettebandje en een exemplaar van de schoolkrant met het interview met Lennon en Ono en foto's van de ontmoeting brachten 50.000 euro op.
 Beeld EPA
Het cassettebandje en een exemplaar van de schoolkrant met het interview met Lennon en Ono en foto's van de ontmoeting brachten 50.000 euro op.Beeld EPA

Op het cassettebandje staat een interview met het stel. Ook is te horen hoe de zanger gitaar speelt en de nummers Give Peace a Chance en Radio Peace zingt.

De opname duurt ruim een half uur en is in 1970 gemaakt door vier Deense tieners. Die trotseerden een sneeuwstorm om de wereld­beroemde zanger te kunnen interviewen voor hun schoolkrant. Lennon praat in het gesprek onder meer over zijn activiteiten als vredesactivist en de lengte van zijn haar.

Lennon en Yoko Ono reisden volgens het veilinghuis eind 1969 naar het noorden van Denemarken. Ze zouden daar een maand hebben doorgebracht in een afgelegen boerderij. “We gingen naar de woonkamer en zagen John en Yoko op de bank zitten. Het was fantastisch,” glunderde een van de eigenaren van de cassette tegenover persbureau AFP.

De opname had een geschatte waarde van 200.000 tot 300.000 kroon, maar leverde beduidend meer op. De onbekende koper krijgt voor de bijna 50.000 euro niet alleen het bandje, maar ook een exemplaar van de schoolkrant en foto’s van de ontmoeting tussen Lennon en de destijds 16-jarige scholieren. Die zijn inmiddels in de zestig.

Op de geluidsopname is ook te horen hoe de jongens vragen wat ze kunnen doen om zich in te zetten voor wereldvrede. “Als je zelf niks kan bedenken, imiteer ons dan,” reageert de zanger, die in 1980 zou worden doodgeschoten. “Ga gewoon zitten en denk na over de vraag wat je in je eigen omgeving kan doen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden