Johannes Vermeer Prijs voor Michel van der Aa

De Johannes Vermeer Prijs 2015 is toegekend aan componist Michel van der Aa (1970). Hij krijgt de prijs 'vanwege de baanbrekende rol die hij speelt in het muziekleven, zowel in Nederland als internationaal', liet de jury donderdag weten.

Koningin Beatrix in gesprek met componist Michel van der Aa. Beeld ANP
Koningin Beatrix in gesprek met componist Michel van der Aa.Beeld ANP

De jury steekt de loftrompet over het gebruik van de nieuwste technische middelen in zijn muziek. 'Die past hij met grote perfectie toe. Daarnaast is Van der Aa gezegend met een theatraal instinct, waardoor zijn muziek niet alleen een luisterervaring is, maar ook een visuele belevenis.'

De componist weet zijn muziek te combineren met beweging, film, internet, theater, elektronische klanken en visuele elementen. In 2006 kwam hij met de opera After Life, waarin Van der Aa gebruik maakte van elektronische muziek die tijdens de uitvoering door hemzelf live werd bestuurd. In 2011 maakte hij Sunken Garden, een '3D filmopera' waarbij de muziek werd verweven met filmprojecties.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, door de regering in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. De prijs bestaat uit een bedrag van 100.000 euro, dat vooral bestemd is voor de realisatie van een speciaal project.

Minister Jet Bussemaker van Cultuur reikt de prijs op 26 oktober uit in De Ridderzaal in Den Haag. De jury van de prijs stond dit onder voorzitterschap van CDA-politicus Ernst Hirsch Ballin. Eerdere winnaars zijn onder anderen filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, kunstenaar Marlene Dumas en architect Rem Koolhaas.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden