Plus

Johan Kaartprijs voor Plien en Bianca: 'Ze zijn een genre op zich'

In het DeLaMar krijgen Bianca Krijgsman en Plien van Bennekom maandag de Johan Kaartprijs voor hun rollen in Slippers en In de Ban van Broadway. De jury was er snel uit.

Rajko Disseldorp
Bianca Krijgsman en Plien van Bennekom hebben acht theater­programma's gemaakt Beeld Brenda van Leeuwen
Bianca Krijgsman en Plien van Bennekom hebben acht theater­programma's gemaaktBeeld Brenda van Leeuwen

Een hek, daarachter een verlaten weiland en altijd postbode Siemen die op een gegeven moment kwam aangefietst. "Postbode Siemen, wij vervelen ons. Dus jij moet wat ­verzinnen."

Met slechts die ingrediënten veroverden Bianca Krijgsman en Plien van Bennekom de harten van vele kinderen in de jeugdserie Zaai. In de serie, die van 1998 tot 2003 bij Villa Achterwerk liep en werd bedacht en geschreven door Paul Groot, spelen Krijgsman en Van Bennekom twee boerse meisjes, Irma en Ingrid, die zich vervelen.

Megagrappig
En postbode Siemen, gespeeld door Joep Onderdelinden, wist nooit iets te verzinnen. "Maar ik heb geen tijd. Ik moet werken, dáárom."

"Dat was zo megagrappig," zegt Lisa Loeb van cabaretduo Matroesjka. Met Janneke Rinzema speelt Loeb maandag op uitnodiging van de jury tijdens de uitreiking van de Johan Kaartprijs in het DeLaMar, die gaat jaarlijks naar iemand 'die zich gedurende een reeks van jaren verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen van de blijspelkunst of het theateramusement'.

Loeb: "Ik zat op de jeugdtheaterschool en wij speelden iedere week de scènes uit Zaai na, omdat dat het enige grappige was wat we konden bedenken. Ik wist toen nog niet dat ze ook grotemensendingen deden."

Grotemensendingen
Toen Loeb vijftien jaar was, bezocht ze de voorstelling Stessen van Plien en Bianca, ­samen met Paul de Groot en Owen Schumacher. "Dat was voor mij het moment dat ik besloot: dit is wat ik met mijn leven wil gaan doen."

Die 'grotemensendingen' deden Plien en Bianca zeker. Naast tv-werk als Zaai en Koefnoen maakten ze acht theaterprogramma's.

Charles Droste, theaterdirecteur van Schouwburg Amphion in Doetinchem en juryvoorzitter van de Johan Kaartprijs: "We scannen als jury permanent het hele theateraanbod. De prijs willen we toekennen aan mensen die een heel breed publiek van ­succesvol theateramusement voorzien."

Genre op zich
Volgens Droste kwam de jury in overleg al snel uit bij Krijgsman en Van Bennekom. "Onze ­criteria zijn passie, eigenheid en vakmatigheid en een gewaardeerde rol in een onderscheidende theaterproductie. Nadat we alles hadden overwogen, kwamen Plien en Bianca onmiskenbaar als potentiële winnaars uit de bus. We zien gewoon dat zij al zo lang bezig zijn. Ze zijn een genre op zich."

Volgens de jury 'pionierden Krijgsman en Van Bennekom er met eigengereide humor en fysiek spel als één van de eerste komische vrouwenduo's op los'.

Verder schrijft de jury: 'Als duo hadden Plien en Bianca na hun afstuderen geen lange aanlooptijd nodig: vanaf het prille begin sloegen hun voorstellingen aan bij pers en ­publiek. Later volgde de verbreding met televisie, film en toneel. Het afgelopen theater­seizoen voegden Bianca Krijgsman en Plien van Bennekom drie gedenkwaardige rollen aan hun oeuvre toe.'

Nerveus lachje
De prijs wordt toegekend vanwege de rollen van Krijgsman en Van Bennekom in komedie Slippers en voor de rol van Krijgsman in de ­musical In de Ban van Broadway. De jury noemt haar in deze rol 'dé verrassing'.

Verder wordt het duo ook geroemd om het samenspel met voormalig cabaretduo Droog brood in Slippers. Uit het juryrapport: 'Een blik, een nerveus lachje - met hun sublieme timing trokken de twee keer op keer de lach uit de zaal en bevestigden ­opnieuw hun positie aan de top van het Nederlandse theateramusement.'

Lisa Loeb vindt vooral bijzonder aan het duo dat de voorstellingen altijd troost bieden. "Alle personages benaderen zij op een liefdevolle ­manier. Het zijn altijd gemankeerde types, waarbij ze de menselijkheid van die types laten zien. Volgens mij is dat het mooist. Ze kunnen me heel hard laten lachen, maar tegelijkertijd raakt het me ook echt."

Johan Kaartprijs

De Johan Kaartprijs is een initiatief van theatermaker John Lanting en impresario Jacques Senf. De naam is ontleend aan acteur Johan Kaart, die met grote toewijding rollen in blijspelen, kluchten en musicals speelde. Daarmee is hij een van de grootste vertegenwoordigers van het amusementsgenre.

De winnaar ontvangt een beeld van Johan Kaart, gemaakt door kunstenaar Pieter de Monchy. De prijs wordt sinds eind jaren zeventig uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Adèle ­Bloemendaal, Youp van 't Hek, Simone Kleinsma, Alex Klaasen en Huub Stapel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden