PlusGallery Viewer

Jochem Bouwens: ‘Samen kunst kopen lijkt me erg lastig’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Jochem Bouwens (48), PR Director bij Overamstel Uitgevers, ontdekt kunstenaars ook op Instagram.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Jochem Rotteveel, Almost Nearly (2019), Galerie Bart. Beeld Gallery Viewer
Jochem Rotteveel, Almost Nearly (2019), Galerie Bart.Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Het klinkt een beetje pathetisch, maar ik kan me een leven zonder kunst niet goed voorstellen. Waar anderen hardlopen of gitaarspelen, ‘doe’ ik vooral aan genieten van ­beeldende kunst.”

Heeft u kunst van huis uit ­mee­gekregen?

“Mijn ouders zijn mijn leermeesters. Ik moest eindeloos mee naar musea. Het heeft de bodem gelegd voor mijn liefde voor kunst. Ze zeiden ooit dat je voor het kopen van kunst best een keer rood mag staan. Dat heb ik maar in mijn oren geknoopt.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik kan zowel genieten van televisieprogramma’s als Nu te Zien! of Close Up als van de dagelijkse feeds op Instagram, van bijvoorbeeld Avant Arte. Ik kijk op fora als GalleryViewer, lees nieuwsbrieven van bijvoorbeeld We Like Art en hou de kranten in de gaten.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Op Instagram volg ik veel kunst- en designprofielen. Uiteraard ga ik naar musea en galeries, met een voorkeur voor compacte musea zoals De Kunsthal in Rotterdam.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop zo’n vijf keer per jaar kunst, in alle soorten en maten. Af en toe koop ik wat met humor, om te lachen. Zoals een werk van Kenny Schachter, dat op de wc hangt, genaamd The Larry Joke. Het bestaat uit de volgende tekst: ‘Larry Gagosian came up to me the other day & told me that one of his best friends had just died after a sudden illness. I said “What did he have?” He said “Oh, a nurse painting, a couple of Basquiat drawings & a pretty good Warhol’.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Ik koop bij (online-)veilingen of direct van (inter)nationale kunstenaars die ik ontdek op Instagram, bij galeries in binnen- en buitenland en op kunstbeurzen.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Wat dat betreft heb ik het makkelijk, want ik ben vrijgezel. Ik denk dat ik het lastig zou vinden om in samenspraak kunst te kopen. Is het niet ­leuker om zelf te kiezen wat je ­aanspreekt, zonder compromissen, en hopelijk elkaars keuze te gaan waarderen?”

Is er een galerie waarmee u een ­speciale band heeft?

“Ik ben erg gecharmeerd van de Mini Galerie in Amsterdam. Eigenaresse Julia van der Meer scout veel talent aan het begin van hun carrière, de werken zijn daardoor veelal nog goed betaalbaar. Verder ben ik fan van Hero en vergaap ik me aan ­werken bij galeries als Upstream ­Gallery. En ik heb jaren naast Galerie Slewe gewoond, hun tentoonstellingen zijn ook vaak prachtig.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk kopen?

“Als geld geen rol speelde, zou ik als eerste een werk kopen van Larry Bell. Ik was in 2017 tot mijn grote frustratie nét te laat in New York om zijn glazen sculpturen op het dak van het ­Whitney Museum te zien.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Een van mijn favorieten is Frank Ammerlaan, ik zou graag een werk van hem willen hebben. De geo­metrische vormen, het gebruik van metaal en chemicaliën; zijn werk is betoverend mooi.”

“Jochem Rotteveel spreekt me ­ontzettend aan vanwege zijn on­gewone materiaalkeuze. Hij werkt met tape en folie, in alle soorten en prachtige kleuren, glanzend, mat, doorzichtig.”

“Een interessante schilder vind ik Joris Vanpoucke, en dan met name zijn serie zelfportretten. Op dit moment zijn z’n landschappen en planten in Nederland te zien bij ­Gerhard Hofland.”

Een langer versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Jochem Bouwens Beeld Yvette Kulkens
Jochem BouwensBeeld Yvette Kulkens
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden