Jitske Schols winnaar van de Portrait Prize 2016

Jitske Schols is de winnaar van de Dutch Photographic Portrait Prize 2016. Schols, die vijf jaar geleden pas begon met fotograferen, kreeg de onderscheiding dinsdag uit handen van fotograaf Koos Breukel.

Jan Pieter Ekker
Sora in black, het winnende portret Beeld Jitske Schols
Sora in black, het winnende portretBeeld Jitske Schols

Jitske Schols maakte het beste ­fotoportret van vorig jaar en kreeg daarvoor de Dutch Photographic Portrait Prize.

De foto Sora In Black is volgens de vak­jury de mooiste foto van een persoon van 2016. Schols ontvangt 3000 euro en haar werk wordt aangekocht door een grote instelling, die anoniem wil blijven.

De andere genomineerden waren Robin de Puy, Cigdem Yuksel, Blommers/Schumm en Frank Ruiter. Er waren bijna 500 portretten ingezonden door 70 fotografen.

Het winnende portret komt uit een serie die Schols in opdracht van The Public House of Art maakte over kinderen die een Nederlandse ­ouder hebben en een ouder met een andere ­nationaliteit.

Sora heeft een Molukse vader. 'Doordat haar gezicht het licht weerkaatst, wordt de kijker hiernaartoe getrokken. Haar blik is ongrijpbaar, je kunt er niet bij. Daardoor houdt het portret je aandacht vast en blijf je ­kijken. Het is een tijdloos beeld: donker, maar met precies genoeg doortekening. De vorm van de armen en het haar werken met elkaar samen. Het portret is filmisch en mysterieus,' aldus de jury, met daarin onder anderen Sander Troelstra, de winnaar van de Dutch Photographic Portrait Prize 2015.

Inburgering
Schols (1969) is pas vijf jaar geleden begonnen met fotograferen, nadat ze van Oud-Sloten naar Amsterdam-Noord was verhuisd. Ze kocht een camera en legde haar eigen inburgering vast.

Zo leerde ze niet alleen in korte tijd het stadsdeel kennen, het leidde bovendien tot een onverwachte, maar succesvolle carrière­omslag van communicatieadviseur naar fulltime freelance fotograaf.

Aanvankelijk fotografeerde Schols mensen en plekken die voor haar het verhaal van Noord vertellen: een plant in de vensterbank, een rollator met een hondje. De op Facebook geplaatste serie leverde haar in 2014 een nominatie op voor de Cultuurprijs Noord.

Daarna volgde Schols een basisopleiding fotografie aan de Fotoacademie, en ging ze zich toeleggen op het maken van portretten. In korte tijd wist ze een indrukwekkend oeuvre op te bouwen én een eigen signatuur te ontwikkelen: haar portretten zijn veelal in zwart-wit en direct herkenbaar door een combinatie van eenvoud, melancholie en rauwheid.

Sinds eind 2016 ­verschijnen Schols portretten in Het Parool; ze fotografeerde onder anderen Ronnie Flex, Cees Dam, Javier Guzman en Martin Koolhoven in haar karakteristieke stijl.

Nederlandse traditie
De Dutch Photographic Portrait Prize is in 2010 in het leven geroepen om meer aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in de fotografie.

Een belangrijk criterium is dat in het portret de kortstondige en bewuste relatie van fotograaf en geportretteerde op een bijzondere manier herkenbaar is. Daarnaast spelen vakmanschap, techniek en compositie een rol bij de beoordeling.

De prijs wordt toegekend door de Dutch National Portrait Gallery in samenwerking met DuPho, de beroepsorganisatie voor professionele fotografen, die het prijzengeld beschikbaar stelt.

Voorgaande winnaars zijn Koos Breukel, Stephan Vanfleteren, Gerard Wessel, Annaleen Louwes, Robin de Puy en Sander Troelstra.

Werk van Sander Troelstra, winnaar van de Dutch Photographic Portrait Prize 2015, is tot en met 28 mei 2018 te zien in het Outsider Art Museum, Amstel 51.

Ronnie Flex Beeld Jitske Schols
Ronnie FlexBeeld Jitske Schols
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden