De erelijst

Jimi Hendrix is nog altijd ongeëvenaard

In deze rubriek bespreekt de muziekredactie van Het Parool een klassieker uit de geschiedenis van pop, jazz of klassieke muziek, die het – zeker in deze tijden van thuisblijven – waard is opnieuw te beluisteren. Deze keer: Are You Experienced van Jimi Hendrix.

Jimy Hendrix' debuutalbum 'Are you experienced' Beeld -
Jimy Hendrix' debuutalbum 'Are you experienced'Beeld -

Bijna 50 jaar geleden, op 18 september 1970, stierf Jimi Hendrix in de hotelkamer van Monika Dannemann, zijn labiele Duitse vriendin annex groupie, in het Samarkand Hotel in het Londense Notting Hill.

Hendrix had negen Vesparax­tabletten ingenomen, genoeg om achttien mannen van zijn lengte en gewicht in slaap te brengen. Daarmee kwam een einde aan de carrière van de gitarist, die bij zijn leven maar drie platen maakte. Are You Experienced was de eerste.

Hoogste positie in de hitlijsten

Hendrix’ album behaalde in het ­Verenigd Koninkrijk de nummer-2-positie, in de Amerikaanse Billboard 200 kwam het op 3. Alleen al in de VS zijn vijf miljoen exemplaren verkocht, waarvan een miljoen in de eerste zeven maanden na de release.

Terug in de tijd

Op de eerste, Engelse, persing uit 1967 van Are You Experienced ontbreken de drie hitsingles die aan de release van de elpee voorafgingen, maar ook zonder Hey Joe, Purple Haze en The Wind Cries Mary, die wel op de Amerikaanse persing kwamen te staan (ten koste van Red House, Can You See Me en Remember), heeft Hendrix’ debuutalbum nog steeds een verbijsterende impact.

Producer Chas Chandler heeft tussen oktober 1966 en april 1967 zestien opnamesessies moeten boeken om de plaat op te nemen, omdat er steeds geld bij elkaar gesprokkeld moest worden. ­Hendrix speelde dan aan bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell voor hoe het nummer ging, waarna het heel snel kon worden vastgelegd. Hendrix speelde zo verschrikkelijk hard dat de computers in de verdieping boven de studio op hol ­sloegen.

Waarom nu herbeluisteren?

Om ons nog maar eens in te peperen dat Hendrix de nog altijd ongeëvenaarde gitarist der gitaristen is. Wat hij in Foxy Lady (agressie), Manic Depression (sound), Red House (feel), May This Be Love (akkoorden, timing), 3rd Stone From The Sun (originaliteit) en de titeltrack (alles) laat horen, tart eeuwig elke beschrijving.

Verder luisteren?

Op Spotify staat een playlist (Parool Hendrix) met de Britse en Amerikaanse versies, te ­vinden via de gebruikersnaam evoespot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden