PlusAchtergrond

Jeugdjournaal: ‘We kantelen het onderwerp om angst te voorkomen’

Nog nooit heeft het NOS Jeugdjournaal een nieuwsgebeurtenis verslagen waarbij zo veel kinderen werden geraakt als bij het coronavirus. ‘We blijven juist nu ook zoeken naar leuke dingen.’

Presentator Lucas van de Meerendonk moet zijn desk voor en na de uitzending zelf desinfecteren. Beeld Shody Careman
Presentator Lucas van de Meerendonk moet zijn desk voor en na de uitzending zelf desinfecteren.Beeld Shody Careman

‘Help!’ riep een internetredacteur van het Jeugdjournaal, nadat bekend werd dat de eindtoets voor groep 8 niet doorgaat en de website zowat uit zijn voegen barstte van de reacties. Ook bij het Jeugdjournaal worden in de coronacrisis alle zeilen bijgezet. Tussen de standaard ochtend- en avonduitzending komt het programma nu ook elke middag met een update. Dagelijks zijn er een miljoen views op YouTube. Stemden er op normale schooldagen doorgaans 12.000 kinderen op een stelling, dat zijn er in deze tijd zo’n 25.000.

Hoe het is om het Jeugdjournaal in deze tijd te maken? “Interessant, heftig en boeiend,” zegt Sonja Verbaarschott, plaatsvervangend chef. “We bestaan al bijna veertig jaar en hebben heftige, grote nieuwsgebeurtenissen meegemaakt. Maar dit is van een andere orde. Een overstroming ergens op de wereld, de vuurwerkramp in Enschede of de Bijlmerramp raakte altijd een specifieke groep. Nu raakt het ons allemaal.

Ieder kind boven de vier jaar gaat normaal gesproken naar school maar zit nu dus thuis.”

Welke vragen leven

De makers van het Jeugdjournaal weten welke vragen leven bij kinderen. Twee weken geleden waren de meest gestelde vragen nog: wat is het coronavirus en kan ik er ziek van worden? Dat verschoof naar: hoelang blijven de scholen dicht, mogen we nog wel buitenspelen en kunnen kinderen ook boetes krijgen? Kinderen vragen zich inmiddels ook af of ze hun schooltijd moeten inhalen in de zomervakantie, en hoe het zit met de eindmusical van groep 8.

Verbaarschott: “Voor elke vraag die we ze online stellen, krijgen we er honderd terug.”

Zoals altijd probeert het Jeugdjournaal het nieuws te vertalen naar de belevingswereld van kinderen. Thema’s worden zorgvuldig gekozen, invalshoeken slim gekanteld. Zo’n typisch Jeugdjournaal-onderwerp was deze week te zien. De verslaggevers gingen langs bij twee zussen die scènes uit bekende speelfilms naspeelden. In het kader van: wat kan ik doen als ik me verveel? “Het verschil is nu: het nieuws over corona is zo groots en zo veelomvattend dat de keuze nog meer reuze is,” zegt Verbaarschott. “Daarom maken we nog meer dan normaal de afweging wat we moeten vertellen en blijven we juist nu ook zoeken naar leuke dingen.”

Geen nare dingen

Maatvoering is nu extra belangrijk. Dus de prognose dat intensivecareafdelingen van ziekenhuizen vol raken, daarvan werd besloten weg te blijven. “We willen voorkomen dat zo’n voorspelling in het hoofd van een kind de waarheid wordt. We willen niet angstaanjagend of supernegatief zijn. Maar het is wél iets waar ziekenhuizen mee bezig zijn, dus proberen wij de boel te kantelen. De invalshoek werd: ziekenhuizen bereiden zich voor om er alles aan te doen dat iedereen die ziek is, geholpen kan worden.” Zo kent iedereen het Jeugdjournaal. “Er zijn geen taboes en we schuwen geen onderwerp. Tegelijkertijd willen we geen nare dingen veroorzaken door de manier waarop we iets vertellen.”

Intussen maken alle coronamaatregelen het ook de makers moeilijk. Verslaggevers hebben hun microfoon aan een stok en kregen een hygiënekit met onder meer handgel en mondkapjes. Ze monteren op locatie en komen zo min mogelijk naar de redactie. In de studio zijn er wegwerpkwasten bij de visagie, schotten in de regiekamer en desinfecteert de presentator vooraf en na afloop zelf zijn desk. Zo min mogelijk werknemers komen op de nieuwsvloer.

“We zijn heel blij dat we de straat nog op kunnen om filmpjes te maken, maar we willen geen kind besmetten en iedereen op de redactie gezond houden. Zolang dat lukt, houden we dit vol. Maar natuurlijk hebben we ons de vraag gesteld wat we doen als er heel veel mensen bij het Jeugdjournaal ziek worden.”

Voorlopig is dat een doemscenario en weten de kinderen het programma massaal te vinden. Het is alle hens aan dek om de ontwikkelingen in het ingewikkelde coronatijdperk uit te leggen aan kinderen. En toch komt elke dag ook wel een mooi, luchtig, vrolijk item voorbij. Woensdagavond, na items over niet naar school kunnen en onderzoek naar de rol die kinderen spelen bij de verspreiding, scharrelde plots een schattige ringstaartmaki door het beeld. In diergaarde Blijdorp geboren: ook dát is belangrijk kindernieuws.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden