Jeroen van Merwijk ontvangt bij hoge uitzondering de Edison Oeuvreprijs

Jeroen van Merwijk heeft maandag de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst ontvangen. De Edison Stichting lauwert van Merwijk om zijn ‘uitgebreide, diverse oeuvre en altijd compromisloze visie’.

Het Parool
Jeroen van Merwijk. Beeld Hollandse Hoogte
Jeroen van Merwijk.Beeld Hollandse Hoogte

Van Merwijk is cabaretier, kunstschilder en tekst- en liedjesschrijver. Zijn twee broers brachten de prijs maandag naar hem toe in Frankrijk.

Begin dit jaar maakte Van Merwijk bekend dat hij uitgezaaide en ongeneeslijke darmkanker heeft. Daarom heeft hij zijn laatste geplande theatertour met de voorstelling Zullen we dit jaar gewoon een keertje overdoen? moeten annuleren.

Wel verscheen begin december het album Leve van Merwijk! Vrienden Zingen Jeroen, waarop dertig collega’s zijn mooiste liedjes vertolken. Op het album, geproduceerd door zijn broer Lucas van Merwijk en geïnitieerd door Herman Finkers, zijn onder meer Paul van Vliet, Jack Spijkerman en Dolf Jansen te horen.

Buitengewone verdiensten

Eerdere winnaars van de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst zijn Ramses Shaffy (2006), Herman van Veen (2010), Andre van Duin (2012) en Youp van ’t Hek (2014). De categorie Kleinkunst kwam in 2014 te vervallen, maar bij hoge uitzondering heeft de Edison Stichting nu toch een vijfde Oeuvreprijs Kleinkunst uitgereikt. Daarbij roemt de Stichting Van Merwijks ‘buitengewone verdiensten’ voor de Nederlandse muziek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden