Jeroen Pauw stopt met talkshow op late avond

Jeroen Pauw blijft bij de publieke omroep, maar keert volgend jaar niet terug met zijn late night-talkshow op NPO1. De presentator wil zich concentreren op het maken van andere programma’s. Wel gaat hij meedoen in de carrousel van wisselende presentatoren in de nieuwe talkshow bij de omroep die Op1 gaat heten.

Gudo Tienhooven
null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Pauw presenteerde het discussieprogramma Pauw vijf jaar lang. De laatste drie jaar nam hij het tijdslot tussen 23.00 en 00.00 uur afwisselend met Eva Jinek - die onlangs overstapte naar RTL 4 - voor zijn rekening. “Ik ga in 2020 andere dingen doen, zonder tafel of met tafel maar dan niet in een studio. Andere gesprekken en reportages met iets meer lengte en diepte dan het ‘gesprek van de dag’ en de ‘waan van de week’,” laat Pauw weten op Instagram.

Op welke programma's Pauw zich wil concentreren, is nog niet bekend. Wel draait hij later in 2020 mee in de carrousel van wisselende presentatoren in de nieuwe talkshow op NPO 1, die Op1 gaat heten. Het plan is elke avond een ander duo aan het hoofd van de discussietafel te zetten. Met wie Pauw eens per week een duo zal vormen, wordt later duidelijk.

Er zijn nog gesprekken gaande met Nadia Moussaid en ook met Fidan Ekiz en Jort Kelder wordt nog gesproken. Maandag werd bekend dat onder andere Tijs van den Brink, Charles Groenhuijsen, Willemijn Veenhoven, Hugo Logtenberg en Sophie Hilbrand de nieuwe talkshowpresentatoren worden. Ook zijn er pilots bezig met andere presentatoren. In totaal worden er 21 duo’s getest. “Dat is meer uit kracht dan uit wanhoop geboren,” zegt NPO-baas Frans Klein. “Zo kunnen we alle talenten van de publieke omroep etaleren.”

Twijfel

Toen Eva Jinek besloot naar RTL 4 te verhuizen (waar ze vanaf begin volgend jaar afwisselend met Beau van Erven Dorens een talkshow presenteert), gaf Jeroen Pauw aan te twijfelen over stoppen. Een deel van zijn redactie maakte namelijk samen met Jinek (zijn voormalig protégé) de overstap naar de commerciële zender.

Hij bedankt zijn redactie, die nog twee weken Pauw maakt, nog in zijn afscheidsbericht. “Het is een programma dat ik met zoveel liefde en plezier maak samen met een heerlijke ambitieuze redactie, in een vrolijke sfeer, mede dankzij al die goede gasten die elke dag weer de moeite nemen om aan te schuiven.”

Maar de reden dat de stekker uit Pauw wordt getrokken is vooral ingegeven door zijn wens iets anders te gaan doen. De 59-jarige presentator begon dertig jaar geleden op televisie als nieuwslezer bij het toen gloednieuwe RTL Nieuws, samen met Loretta Schrijver. Hij stapte in 2001 over naar de publieke omroep, waar hij onder meer Pauw in Panama, 5 Jaar Later en Nova presenteerde.

Van 2006 tot en met 2014 domineerde hij samen met Paul Witteman de late avond met hun praatprogramma Pauw & Witteman op NPO 1. Na het vertrek van Witteman in 2014, besloot hij met zijn eigen talkshow verder te gaan.

Omroepman van het jaar

Jeroen Pauw (59) is maandag in Hilversum uitgeroepen tot Omroepman het Jaar. Hij treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Beau van Erven Dorens, Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk.

De prestigieuze prijs, een initiatief van mediavakblad Broadcast Magazine, werd maandag voor de 29ste keer uitgereikt. Het is de eerste keer dat Pauw tot Omroepman van het Jaar is verkozen. Vorig jaar werd de prijs voor Omroeper van het Jaar, die al sinds 1991 elk jaar wordt uitgereikt, gewonnen door Beau van Erven Dorens. Het jaar daarvoor won Eva Jinek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden