Podcast

Jelte Sondij: ‘Geluk is iets wat je moet trainen’

Deze week is programmamaker Jelte Sondij te gast. Samen met presentatoren Malou Holshuijsen en Cathelijne Blok maakt hij de balans op. Hoe ziet zijn Amsterdam eruit? Hoe is zijn carrière verlopen en hoe kijkt hij terug op de keuzes die hij maakte?

Het Parool

Jelte Sondij: “Het had eigenlijk anders moeten lopen dan dat het gelopen is. Ik wilde interviewer worden en programma’s als Zomergasten presenteren. Ik dacht altijd dat ik eerst een corvee moest doen voordat ik serieuze journalistiek mocht maken. Dat is natuurlijk heel gek, als je serieuze dingen wil maken moet je serieuze dingen gaan doen.”

“Ik ben van Veronica naar GeenStijl gegaan en ik bleek talent te hebben om met een roze plopkap achter mensen aan te rennen. Ik dacht dat ik dit soort dingen eerst moest doen en dat daarna iemand zou bellen voor serieuzer werk. Ik heb me al die jaren moeten forceren dit te doen omdat ik dacht dat het nou eenmaal zo werkte. Ik heb talent om het mensen lastig te maken maar ik deed dit met lood in de schoenen. Ik had talent voor iets wat ik helemaal niet zo leuk vond. Wat ik echt leuk vind om te doen is de diepte opzoeken, kritisch zijn en doorvragen. Ik wil er niet op uit zijn iemand onderuit te halen.”

Na aanleiding van zijn documentaire Is geluk te koop? dook Sondij samen met groede vriend en collega Lars Gierveld de wereld van de geluksindustrie in.

Jelte Sondij: “Volgens mij is iedereen, en dan vooral de millennialgeneratie bezig met de zoektocht naar geluk. Het is heel universeel. Ik ben er achter gekomen dat geluk iets is wat je moet trainen. De illusie dat je recht hebt op geluk nekt onze generatie. De documentaire Is geluk te koop? heeft me echt doen verbazen. Ik dacht dat je voor bizarre verhalen Louix Theroux moest heten en in het buitenland moest draaien maar in ons eigen Nederland gaat het in de geluksindustrie ook om zulke crazy bedragen, goeroes en onwaarschijnlijke bijeenkomsten. Mijn mond viel open van verbazing.”

De podcasts van Het Parool zijn te vinden op www.parool.nl/podcast en op iTunes en Spotify.

null Beeld Parool
Beeld Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden