Jelle Brandt Corstius: 'Ik lachte het misbruik weg'

In het begin van zijn tv-carrière werd journalist Jelle Brandt Corstius gedwongen tot orale seks door een meerdere. Dinsdag deed hij in Trouw zijn verhaal. 'Ik lachte het weg, omdat het ook zo absurd is.'

Joep School
null Beeld anp
Beeld anp

Eigenlijk heeft Jelle Brandt Corstius (39) absoluut geen behoefte om te reageren op alle mediaverzoeken die tot hem komen na zijn verhaal op de voorpagina van Trouw, dinsdag. Brandt Corstius werd in het begin van zijn tv-carrière tijdens werk gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. 'Toen hij mij ook anaal wilde verkrachten nam een overlevingsinstinct het over en ben ik naar buiten gevlucht,' schrijft hij.

Bij hem thuis ligt een meer gedetailleerde versie van het stuk, maar dat kan niet gepubliceerd worden. 'Het is zijn woord tegen mijn woord. (...) Dat is frustrerend. Hoe groter het vergrijp, des te groter de bewijslast,' schrijft Brandt Corstius.

Omdat zondag de eerste aflevering is van zijn nieuwe VPRO-serie Robo Sapiens stond dinsdag al een afspraak voor een interview met Brandt Corstius. "Nu we hier zitten begrijp ik dat het raar is als je er niet naar vraagt. Ga je gang, maar het stuk spreekt voor zich en juridisch ligt vrijwel alles wat ik zeg lastig."

Wat was voor u de overweging om met uw verhaal naar buiten te komen?
"Ik volg de zaken rond seksuele intimidatie en geweld en machtsmisbruik nu een jaar of twee. Ik weet precies het moment. Toen het gedoe met Bill Cosby speelde, merkte ik dat ik alles rond die zaak obsessief aan het lezen was. Alle getuigenissen, elk nieuwtje wilde ik meepakken. Ik vroeg me af waarom dat was, ik heb helemaal geen interesse in achterklap. Toen kwam het incident in mijn hoofd weer tevoorschijn. Alsof het er een hele tijd niet was geweest."

U had het weggestopt?
"Dat is een manier om er mee om te gaan."

U schrijft dat het misbruik veel schade bij u heeft aangericht.
"De schaamte was enorm. Anders had ik het eerder gemeld. Nogmaals: geen haar op mijn hoofd die daar überhaupt aan dacht. Ik heb het zelf moeten verwerken."

Is die schaamte er nog steeds?
"Nee. Ik heb vooral heel erg te doen met de Jelle van toen. Jeetje, en daarna gewoon doorgaan met werken. Mijn dochter is nu 2 jaar. Tegen de tijd dat zij 18 is en zij loopt ergens stage, dan moet ze er vanuit kunnen gaan dat niemand misbruik gaat maken van zijn of haar machtpositie. Dat zou mooi zijn."

Wist uw omgeving ervan?
"Jawel. Niet iedereen, maar aan goede vrienden en familie heb ik het verteld. Al lang geleden."

Nadat het gebeurde?
"Niet direct in de dagen erna. Later."

Hoe werd erop gereageerd?
"Ze vonden het erg, maar het is belangrijk te zeggen dat ik er op een lacherige manier over vertelde. Omdat het ook zo absurd was. Zij gingen daar misschien in mee. Dat neem ik ze absoluut niet kwalijk, maar aangifte doen was geen optie die besproken werd. De cultuur wás ook echt anders. Het werd enigszins geaccepteerd dat dit soort dingen erbij horen. Er circuleren veel meer van dit soort verhalen, al was mijn geval extreem."

U wilt bijdragen aan verandering.
"Wat ik belangrijk vind om mee te geven: dat iemand iets lacherig brengt wil nog niet zeggen dat hij/zij er in zijn/haar hoofd lacherig mee omgaat."

"We mogen dit niet meer als een gegeven beschouwen. Het is 2017, niet de fucking Middeleeuwen. We zijn zo beschaafd bezig, maar het belangrijkste - machtsmisbruik en de aantasting van je integriteit - is er nog. Ik voel dat dat op het punt staat te veranderen. Ik wil dat dit soort verhalen gedeeld worden. Het is al ontzettend lastig om ermee naar buiten te komen. Ik wil niks bagatelliseren voor vrouwen, maar voor mannen is de schaamte misschien nóg groter. Dat wilde ik ook weghalen."

U noemt niet man en paard.
"De kans bestaat dan dat het zou leiden tot een kort geding wegens smaad. Ik heb geen zin in gedoe voor een rechtbank."

U schrijft dat de verkrachting plaats vond in het prille begin van uw tv-carrière. Het begin van uw tv-carrière (2002-2004) was bij Barend en Van Dorp.
"Jij doet je werk, maar ik heb daar niks aan toe te voegen."

Zaterdag een uitgebreid interview met Jelle Brandt Corstius in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden