Nieuws

Jeff Koons wil schilderij uit zestiende eeuw uitlenen aan Rijksmuseum

De Amerikaanse beeldend kunstenaar Jeff Koons wil het schilderij Hercules en Achelous (1590) van schilder Cornelis Cornelisz. van Haarlem (1562-1638) in bruikleen geven aan het Rijksmuseum.

Het Parool
'Hercules and Achelous' van Cornelis Cornelisz. van Haarlem, 1590. Beeld -
'Hercules and Achelous' van Cornelis Cornelisz. van Haarlem, 1590.Beeld -

Het Rijksmuseum probeerde het schilderij in 2008 al te kopen op een veiling van veilinghuis Christie’s, maar werd overboden door Jeff Koons. Hij kocht het destijds voor 8,1 miljoen dollar. Het museum wil het werk van Van Haarlem nog steeds graag in Nederland tentoonstellen, zegt voormalig directeur Wim Pijbes.

“Ik weet zeker dat het werk in de toekomst te zien zal zijn voor publiek, dat wordt fantastisch,” zegt Koons in een uitzending van College Tour. De kunstenaar vloog voor één dag de oceaan over om mee te werken aan het televisieprogramma.

De Amerikaan meldt dat hij destijds niet wist van de interesse van het Rijksmuseum: “Tijdens de veiling wist ik dat er een erg competitieve bieder tegenover mij stond, maar ik had geen idee wie het was.”

Opblaaskonijn

Op zijn vroegst zal het werk over twee jaar te zien zijn in het museum, nu hangt het nog bij Koons thuis in de eetkamer. Hij hoeft niet tegen lege muren aan te kijken als het schilderij in het Rijksmuseum tentoongesteld wordt, in zijn privécollectie heeft de kunstenaar onder andere nog een werk van Manet, Magritte en Picasso.

Zelf staat de kunstenaar bekend om zijn opblaasbare objecten en gebruiksvoorwerpen. Zijn kunstwerk Rabbit leverde in 2019 zo’n 81 miljoen euro op, een recordbedrag voor een werk van een nog levende kunstenaar.

In Nederland werd Koons bekend dankzij het Stedelijk Museum dat Ushering in Banality aankocht: een enorm varken, voortgeduwd door kinderen en engeltjes. Het museum betaalde in 1988 100.000 dollar, terwijl het tientallen miljoenen waard is.

Amsterdamse Lixenberg fotografeert Koons in de stad

De Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons (66) vloog vanuit New York een dag naar Amsterdam voor de opnames van College Tour in het Stedelijk Museum. De Amsterdamse fotograaf Dana Lixenberg (56) mocht hem portretteren voorafgaand aan de opnames.

College Tour met Jeff Koons is dinsdagavond om 20.35 uur te zien op NPO 2

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden