PlusTen slotte

Jean Graton (1923-2021): voor altijd verbonden aan Michel Vaillant

In Brussel overleed donderdag op 97-jarige leeftijd de striptekenaar Jean Graton. Hij was de schepper van de onkreukbare stripheld  Michel Vaillant.

Wel zeventig albums tekende Jean Graton van Michel Vaillant, die in Frankrijk zo ongeveer een nationale held was en ook in de rest van Europa grote populariteit genoot.  Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Wel zeventig albums tekende Jean Graton van Michel Vaillant, die in Frankrijk zo ongeveer een nationale held was en ook in de rest van Europa grote populariteit genoot.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Vroarrrrrr, vroom, vrrroom. Als jongens in de jaren zestig en zeventig met hun dinky toys of Matchbox-autootjes speelden, wisten ze precies wat voor geluiden ze daarbij moesten maken. Geleerd uit Michel Vaillant, de strip over een fictieve Franse autocoureur, waarin tekeningen van acties op de racebaan vergezeld gingen van in grote letters gevatte klanknabootsingen van het motorisch geweld: ‘Vroaaaaah, vroom, roaaaar...’

Oprechte vriend

Achterop de albums stond altijd dezelfde stijve, maar intrigerende tekst: ‘In Michel Vaillant bewonderen wij niet alleen de held, maar tevens een oprechte, sterke en dappere vriend.’ Daarbij een foto van zijn geestelijk vader Jean Graton. Wel zeventig albums tekende hij van Michel Vaillant, die in Frankrijk zo ongeveer een nationale held was en ook in de rest van Europa grote populariteit genoot. Donderdag overleed Graton, 97 jaar oud. Zijn zoon Philippe nam in 2012 de strip over en zal daar in de toekomst ongetwijfeld mee doorgaan.

De in het Franse Nantes geboren ­Jean Graton trok in 1947 naar Brussel, in die tijd het Europese centrum van het beeldverhaal. Aanvankelijk werkte hij er bij het stripblad Robbedoes, waar hij onder meer enkele afleveringen van de historische strip De verhalen van Oom Wim tekende, later stapte hij over naar concurrent Kuifje. Daar begon hij in 1959 met Michel Vaillant. Andere strips maakte hij ook nog wel, maar zijn naam zou voor altijd vooral verbonden blijven aan die van Michel Vaillant.

De naamgever van de strip was een ouderwets onkreukbare held, die volgens de toenmalige stripregels nooit een dag ouder werd. Zijn tegenpool had hij in vriend Steve Warson, een Amerikaanse coureur met een bepaald minder standvastig karakter. Gratons personages hadden in zowel vorm als gedrag soms iets houterigs, maar een meester was hij in het tekenen van auto’s. Zeker in de Michel Vaillant-albums uit de jaren zestig zette hij racewagens, maar ook personenauto’s, heel realistisch en aantrekkelijk op papier.

Documenteren

Jean Graton schiep er eer in zich zo goed mogelijk te documenteren. Jarenlang was hij een vaste verschijning op internationale circuits, waar hij foto’s maakte van alles wat hij kon gebruiken voor zijn strips. Hij sloot er vriendschappen met topcoureurs.

Zijn gedegen werkwijze spreekt ook uit het in 1965 verschenen album De terugkeer van Steve Warson, dat zich grotendeels in Nederland afspeelt, op het circuit van Zandvoort maar ook in Amsterdam. Het regende voortdurend in Gratons Nederland, maar heel natuurgetrouw tekende hij het Rijksmuseum, het Amstel Hotel en de Amsterdamse havens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden