Han Lips kijkt tv

Je mist het pas als het er niet meer is: onze insecten sterven uit

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De kennis van nu.

De Kennis van NuBeeld -

Weinig onderwerpen waar Lips zo zwaarmoedig van raakt als insectensterfte. Niet dat hij nou zo’n fans is van bijen, torren en kevers, maar net als met water uit de kraan mis je het pas als het er niet meer is. En dat punt nadert met rasse schreden, bleek uit de onheilspellende aflevering van De kennis van nu.

Uit recent onderzoek bleek dat het aantal insecten in de afgelopen dertig jaar met 75 procent is afgenomen. “Het is een wonder dat de aarde er nog min of meer hetzelfde uitziet,” somberde een ecoloog al vroeg in de docu. En het zou er niet veel vrolijker op worden. “Het uitsterven van dinosauriërs duurde duizenden, misschien wel miljoenen jaren. Wat nu gebeurt is echt bijzonder.”

Daarna werd uitgelegd hoe belangrijk insecten wel niet zijn voor al het leven op aarde. Extreem belangrijk dus. Een bioloog vertelde dat tijdens zijn leven het aantal huiszwaluwen in Nederland met 98 procent is afgenomen. Er zijn simpelweg te weinig insecten om de jonge vogels nog mee te voeden. 

Presentator Diederik Jekel ging op het Friese boerenland op zoek naar de oorzaken. Hij zag kort gemaaide weilanden, bestrijdingsmiddelen in de voeding van koeien, intensieve veeteelt. Ja, er was ook een biologische boer die het allemaal anders deed. Die ging achter een van zijn koeien staan, stak twee vingers in de verse poep die uit zijn gat kwam en snoof er eens flink aan. Een prima geur, stelde hij vast, maar uit onderzoek bleek dat het ook voor hem onmogelijk was om zijn grond vrij van pesticiden te houden.

“Waarom gaan mensen toch zo stom om met insecten?,” vroeg Jekel aan een ecoloog. Onwetendheid. “Iedereen zit maar naar die series uit Afrika te kijken, maar ga toch verdomme eens in je eigen achtertuin kijken, dan kun je het zelf zien!” Lips keek naar zijn buxushaag die totaal was kaalgevreten door de buxusmot. Prachtige beestjes, dacht hij opeens.  

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden