Review

Jazz: Fay Claassen - Sing!

Voor haar nieuwste album wilde Fay Claassen een ode brengen aan grote zangeressen die haar op de één of andere manier hebben geïnspireerd of beïnvloed. Het WDR Big Band Cologne (Claassen woont tegenwoordig in Keulen) en het Rundfunk Orchester toonden interesse in het project en er werd een repertoire van twaalf nummers samengesteld. Claassen kwam onder meer uit bij A good man is hard to find, dat Bessie Smith in de jaren twintig tot een klassieker maakte en bij het jarennegentignummer Cover me van Björk.

Aan de arrangementen is bijzonder veel aandacht besteed. Elk nummer krijgt de speciale behandeling die het verdient. Tea for two dat Anita O'Day ooit zo cool uit het losse pols?je staccato over een up-tempo swing?ritme zong, krijgt in de frasering van Claassen mooie zwierige bochten als een kunstschaatser op het ijs mee. Joni Mitchell zingt haar compositie Be cool onderkoeld; Claassen gaat een vraag-antwoordspel met saxofoniste Karolina Strassmayer aan, waardoor de ironie van de tekst nog eens wordt onderstreept.

Eén van de favorieten is de woordloze interpretatie van Miriam Makeba's Umhome. Het orkest fluistert, komt op en gaat onder, en eens te meer is te horen hoe soepel, licht en geïnspireerd Claassen zingt. (MAARTJE DEN BREEJEN)
(Challenge)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden