Plus

Jan Siebelink heeft iets te vluchtig de jas aangetrokken

Het boekenweekgeschenk van Jan Siebelink bevat dezelfde thema's als de rest van zijn oeuvre. Maar eigenlijk komt geen enkel thema ­helemaal uit de verf.

Maarten Moll
Jan Siebelink Beeld anp
Jan SiebelinkBeeld anp

Er wordt wel gezegd dat Jan Siebelink maar één verhaal heeft te vertellen, en dat dat verhaal veel autobiografische kenmerken heeft. Al in het ­eerste verhaal dat hij schreef, Witte ­chrysanten (opgenomen in zijn ­debuut Nachtschade uit 1975), zitten al zijn thema's: de bloemenkwekerij waar hij opgroeide, zijn godsdienstwaanzinnige vader en het onderwijs - Siebelink is oud-leraar Frans.

Die thema's komen, niet geheel onverwacht, terug in het Boekenweekgeschenk van dit jaar: Jas van belofte. Arthur Siebrandi, oud-leraar Frans, wordt op de eerste bladzijde getroffen door een beroerte en kijkt dan - 'Is hij bezig een grens over te steken?' - terug op zijn leven.

Parallellen
Siebelink doet geen moeite, en waarom zou hij ook, de parallellen met zijn eigen leven te verhullen. Siebran­di doceert in een afgelegen noodlokaal en voelt zich een buitenstaander. Hij wijkt af van zijn collega's, alleen al omdat hij literaire ambities heeft. Het eerste verhaal dat Siebrandi schrijft, Wit-Zwart, vertoont gelijkenissen met Witte ­chrysanten.

Als Siebrandi's vader ook nog een godvrezende bloemkweker blijkt te zijn - 'In een kring, met z'n zevenen, vijf mannen en twee vrouwen, hadden ze God om een teken gebeden en om zijn zending van de Heilige Geest' - weet je dat dit een vintageSiebelink is.

Afgeraffeld
Dat merk je ook als tegen Siebrandi wordt gezegd: 'Je hebt maar één verhaal. Daar zit alle materiaal.' Het grote boek dat Siebrandi graag wil schrijven, maar waar hij erg mee worstelt, is het boek dat Siebelink in één keer beroemd maakte: Knielen op een bed violen. Hét boek over de vader. Over die worsteling - het grote verschil is wat er met de vader van Siebrandi is gebeurd - gaat Jas van belofte. Oké, ook over overspel, vriendschap, collega-schrijver Louis Ferron, verwachtingen en hoop.
Jas van belofte is een tam boek. Dat komt doordat Siebelink al zijn thema's in nog geen negentig pagina's heeft gepropt, waardoor eigenlijk niets ­helemaal uit de verf komt en het woord afgeraffeld opspeelt.

Lees liever De herfst zal schitterend zijn, En joeg de vossen door het staande koren, De hof van onrust of Ereprijs. In die werken komt het schrijverschap van Jan Siebelink echt tot zijn recht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden