Jan Dirk van der Burg nieuwe Fotograaf des Vaderlands

Amsterdammer Jan Dirk van der Burg is de nieuwe Fotograaf des Vaderlands, als opvolger van Robin de Puy. De benoeming werd woensdag bekend op het Breda Photo Festival.

Van links naar rechts de Fotgrafen des Vaderlands die Jan Dirk van der Burg voorgingen: Ahmet Polat, Koen Hauser, Robin de Puy en Ilvy Njiokiktjien.Beeld anp

Fotograaf des Vaderlands is een ambassadeur voor de fotografie, een initiatief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, Stichting Fotoweek en FOAM in Amsterdam, om mensen bewuster naar fotografie te laten kijken.

Van der Burg (1978) studeerde in 2004 af met een serie over kantoorcultuur. Hij maakte in 2011 furore met het fotoboek Olifantenpaadjes, over mensen die zich niet laten dwingen in de openbare ruimte, hoe ingericht ook. Van der Burg fotografeerde jarenlang voor Het Parool.

Methode-Marly
Van der Burg laat in zijn nieuwe hoedanigheid al werk zien op het Breda Photo Festival. "Ik wist dit al een jaar." De kersverse Fotograaf des Vaderlands toont foto's die hij niet zelf maakte, maar verzamelde en smeedde tot iets nieuws: "Zoals een reeks van wethouders van middelgrote gemeenten met opstaand stekelhaar."

Ook maakte hij een soort 'handboek' voor ouders over hoe om te gaan met beeld van hun kinderen op sociale media, geïnspireerd door soapie Marly van der Velden. "De methode-Marly. Marly van der Velden toont haar dochtertje Sammy-Rose op een speciaal Instagramaccount. Je ziet alleen nooit haar gezicht, zodat de privacy van het kind wordt gewaarborgd. Het is censuren èn profileren tegelijk."

Laptop
De nieuwe Fotograaf des Vaderlands werkt veel met materiaal van anderen. "Ik wilde fotograaf worden om de wonderlijke gedragingen van de mens in beeld te brengen. Maar ik zie daarvan al zóveel op mijn laptop." Daarbij zijn er veel plekken en situaties zijn waar je als fotograaf zelf niet komt, maar die volop worden gedeeld. Daarvan maakt Van der Burg iets nieuws.

Hij zal de komende tijd ook de boer opgaan met een show, een variant van zijn fotospektakel 'Zie je niet vaak', waarmee hij op De Parade stond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden