Update

Jan Blokker (83) overleden

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - Journalist Jan Blokker is dinsdag overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Dat meldt NRC Handelsblad. Jan Blokker was 83 jaar. Hij schreef onder meer voor Het Parool, de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Blokker begon zijn journalistieke carriere in 1952 bij Het Parool, waar Simon Carmiggelt hem vroeg filmrecensies te schrijven. In de jaren zestig en zeventig werd Blokker bekend met zijn columns voor de Volkskrant, de krant waarvan hij uiteindelijk adjunct-hoofdredacteur werd. In 2006 kwam het tot een breuk. De laatste jaren schreef Blokker columns voor nrc.next.

Jan Blokker werkte voor verschillende televisieprogramma's en schreef filmscenario's voor onder andere Bert Haanstra.

Hij publiceerde talloze boeken. De laatste jaren schreef hij met zijn zoons Jan Blokker jr. en Bas Blokker enkele geschiedenisboeken.

Jan Blokker stond bekend als polemist en schuwde harde bewoordingen niet. In zijn laatste column voor nrc.next trok Blokker nog fel van leer tegen een column in Het Parool van Felix Rottenberg.

Positieve punten

In een reactie liet regisseur Paul Verhoeven weten ''vooral de positieve punten'' van de dinsdag overleden Jan Blokker te willen benadrukken.

Het tweetal botste in de jaren tachtig hevig toen Blokker als voorzitter van het Filmfonds een aantal projecten van Verhoeven afwees. De regisseur riep regelmatig dat Blokker degene was die hem naar Amerika had verdreven. ''Iedereen vecht voor zijn eigen idealen, en die van Blokker en die van mij waren niet dezelfde'', stelt Verhoeven. ''Maar uiteindelijk gaat het in het leven niet om dat soort kleine oorlogjes.''

Liever beklemtoont de filmmaker de betekenis die Blokker heeft gehad voor de Nederlandse filmwereld in het algemeen. ''Als scenarist van Fanfare heeft hij Nederland op de internationale filmkaart gezet'', stelt Verhoeven. ''Daar heeft de Nederlandse filmwereld nog steeds profijt van.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden