PlusGallery Viewer

Jamuna Gouwerok: ‘Ik bleef naar die houten appel staren’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Juridisch medewerkster Jamuna Gouwerok (38) raakt in vervoering.

Oscar Van Gelderen en Manuela Klerkx
Jonat Deelstra, Wierstation (2021), GoMulan Gallery. Beeld GoMulan Gallery
Jonat Deelstra, Wierstation (2021), GoMulan Gallery.Beeld GoMulan Gallery

Wat betekent kunst voor u?

“Heel veel! Net zoals met muziek, kan ik door kunst ook helemaal in vervoering worden gebracht. Door het zien van kunst ga ik dingen onderzoeken, vragen stellen en gebruik ik mijn verbeeldingskracht. Dat sprankje magie en anders naar de wereld kijken door het zien van kunst is wat ik mijn dochtertje van acht graag mee zou willen geven.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Mijn ouders namen mijn zus en mij weleens mee naar een museum, maar het is wel voornamelijk mijn eigen pad geweest. Het begon ermee dat ik als kind altijd om mij heen keek, en bleef staren naar kunstobjecten op straat, zoals De Kus van Jeroen Henneman in Amsterdam Zuidoost, of de grote houten appel van Kees Franse op Schiphol. Die zag ik elke keer als we op reis gingen. Ik keek er naar uit om die appel te zien, dat was dan het begin van mijn vakantiegevoel.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik gebruik geen sociale media meer, dus ik blijf voornamelijk op de hoogte door musea te bezoeken, artikelen te lezen en via nieuwsbrieven. Sinds kort ga ik naar kunstbeurzen en galeries en heb ik een profiel aangemaakt bij GalleryViewer en Singulart.”

Femke Schaap, Candy Coins (2019), Kersgallery.  Beeld Kersgallery
Femke Schaap, Candy Coins (2019), Kersgallery.Beeld Kersgallery

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Het liefst bekijk ik kunst van dichtbij, dus in een galerie, museum of kunstbeurs. Vorig jaar ben ik voor het eerst naar Big Art in Zaandam geweest. Ik keek mijn ogen uit! Zoveel verschillende creatieve vertellingen en ideeën op een groot terrein.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Mijn budget laat niet toe dat ik kunst kan kopen wanneer ik zou willen. Mijn voorkeur gaat uit naar uniek werk, dat maakt het kunstwerk voor mij toch net wat specialer.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Ik ben pas vorig jaar begonnen met het kopen van kunst. Via een galerie in Amsterdam heb ik vorig jaar twee kunstwerken gekocht en online een kunstwerk bij een galerie uit Zuid Frankrijk.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Niet relevant, haha! Maar mijn dochtertje heeft een keer inspraak gehad, want uiteindelijk laat ik het aan haar na.”

Jamuna Gouwerok, administratief juridisch medewerkster, werd op straat en op Schiphol voor het eerst gegrepen door kunstwerken. Beeld
Jamuna Gouwerok, administratief juridisch medewerkster, werd op straat en op Schiphol voor het eerst gegrepen door kunstwerken.

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Dat is GoMulan Gallery. Toen ik vorig jaar voor het eerst een galerie binnenstapte had ik altijd het idee dat de kunstwereld elitair was – ik vond dat heel spannend. Mulan stelde me meteen op mijn gemak en gaf een rondleiding, de aanwezige kunstenaars waren ook erg vriendelijk. Ik heb daar ook mijn allereerste kunstwerk gekocht: Crotch Vault van Jonat Deelstra.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werkaankopen?

“Dan houd ik er niet bij één hoor. Ik zou zeker een recent kunstwerk willen hebben van Cui Jie, de New Taipei City Hall, Xinbei, 2020, de beeldschone Judith 1 van Gustav Klimt, en de originele La tentación de San Antonio van Salvador Dalí.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik heb drie werken van Jonat Deelstra, en ik ben fan. Zijn kleurgebruik en stijl vind ik heel mysterieus. Zijn werken hebben iets angstaanjagends, maar bieden ook hoop.”

Natasha Rijkhoff, Blue Head II (2019), Galerie Bart.  Beeld Galerie Bar
Natasha Rijkhoff, Blue Head II (2019), Galerie Bart.Beeld Galerie Bar

“Natasha Rijkhoffs sculpturen en haar terugkerende thema – ‘een poëtische tuin’ – vind ik prachtig. Blue Head II vind ik vreemd en geheimzinnig, maar tegelijkertijd, door de kleuren blauw en wit, ook erg mooi.”

“Femke Schaap maakt mooi installatiewerk. Het heeft iets nostalgisch en avontuurlijks.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden