Review

Jackson Browne blijft jaren zeventig

Archieffoto uit 2004 van Jackson Browne. Beeld
Archieffoto uit 2004 van Jackson Browne.

Nadat de Californische troubadour Jackson Browne in de eerste dertig jaar van z'n carrière een handvol keren in ons land had gespeeld, stond hij hier woensdagavond alweer voor de vierde keer sinds de eeuwwisseling op het podium. Net als vorig jaar in de Heineken Music Hall, en hoe feilloos zijn band ook speelt, nooit kun je je bij Browne aan het idee onttrekken dat je naar een relikwie uit de jaren zeventig luistert - wat hij natuurlijk ook is.

Je mag Jackson Browne zelfs de Amerikaanse stem en chroniqueur van dat decennium noemen. Alle muziek die hij sindsdien heeft gemaakt, kan in het beste geval slechts in de schaduw staan van zijn productie tussen 1970 en 1977.

In feite verschilt het concert van gisteren maar weinig van dat van vorig jaar, al is ditmaal super-sessiemuzikant en snaarvirtuoos David Lindley te gast. Vorige maand verscheen een dubbel-cd waarop Browne en Lindley min of meer unplugged spelen. In Amsterdam was een dergelijke opzet beloofd, maar het blijft grotendeels beperkt tot een workshopachtig tokkeldemonstratie van Lindley.

Het publiek van Jackson Browne is loyaal en klapt beleefd voor songs uit de jaren tachtig, negentig en nul die het concert na de pauze beheersen en niet slecht zijn, maar elke urgentie ontberen. Niet voor niets gaat er bijna een siddering door de zaal als na pakweg drie kwartier Before the deluge wordt ingezet, het nummer uit 1974 waarin hij de teloorgang van de jarenzestigidealen bezingt: 'Some of them were dreamers and some of them were fools'.

Dan heeft David Lindley zich ook weer bij de groep gevoegd als steelgitarist en violist en het lijkt wel of het optreden zodra het jarenzeventigrepertoire overheerst werkelijk tot leven komt met For a dancer, Doctor my eyes, Take it easy en Lindley's erg sterke Mercury blues.

Je toont karakter als je als artiest consequent voor vernieuwing kiest. Maar je toont ook karakter als je erkent dat je artistieke piek 35 jaar achter je ligt. (PETER BRUYN)

Jackson Browne. Gezien: 9/6, Heineken Music Hall, Amsterdam.

www.jacksonbrowne.com
myspace.com/jacksonbrownefanpage

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden