Jack van Gelder weer twee jaar bij Ziggo Sport

Jack van Gelder peinst er niet over te stoppen. De sportjournalist tekent op zijn 68ste nog voor twee jaar bij bij Ziggo Sport.

Gudo Tienhooven
 Jack van Gelder in Peptalk, een van de programma’s die hij bij Ziggo Sport presenteert.  Beeld ANP/Kippa
Jack van Gelder in Peptalk, een van de programma’s die hij bij Ziggo Sport presenteert.Beeld ANP/Kippa

Geruchten dat Jack van Gelder zijn nieuwe thuis Ziggo Sport – waar hij Rondo en Peptalk presenteert – beu zou zijn, deden de afgelopen maanden stevig de ronde. Van Gelder zou het moeilijk kunnen verkroppen dat zijn programma’s niet langer, zoals bij de NOS, een miljoenenpubliek trekken. Dat was hij immers decennialang gewend.

Die geruchten kunnen naar eigen zeggen de prullenbak in. “Ik heb het geweldig naar mijn zin en ben nog geen moment ontevreden geweest. Ik zou er oorspronkelijk drie jaar aan de slag gaan, toen heb ik een jaar bijgetekend, en nu weer twee erbij. Dus als ik met mijn nieuwe contract de rit volmaak (tot september 2021, red.), is dat boven verwachting.”

Was het erg wennen?

“Natuurlijk. Ik werkte zo lang voor de NOS, ik kende er alle kwaliteiten en eigenaardigheden van mensen. En die omroep produceerde alles zelf. Best gek dat mijn werkgever nu iemand anders is dan de externe producent met wie ik de programma’s maak. Het vergde enige aanloop allemaal, maar daar zijn we allang doorheen.”

In hoeverre mist u de NOS? Of bent u daar ook allang doorheen?

“Dat heb ik zeker nog niet helemaal achter me gelaten. Wat wel apart was: laatst werd het 60-jarig bestaan van Studio Sport gevierd, ook met oud-presentatoren. Het was de eerste keer sinds mijn vertrek dat ik weer bewust naar de NOS ging, weer over dat parkeerterrein liep, het pand betrad.”

Wat voelt u dan?

“Absoluut heimwee. Natuurlijk. Niet van het soort ‘ik wil terug naar mijn oude huis’, hoor. Maar die mensen weer zien, die warmte voelen. Ook het automatisme van precies weten wat waar is en wie waar zit. Heel apart.”

Wat bezielt u om door te blijven gaan?

“Simpel: ik ben gek op sport. Dat is nog belangrijker dan gek zijn op het medium televisie. Ik doe wat ik leuk vind en daar kijken ook nog eens mensen naar! Dat kan bij wijze van spreken vanaf een stoel zijn op de Dam of de Coolsingel. Wat ik wel mis, is radio maken. Maar dat was nu eenmaal de keerzijde van weggaan bij de NOS.”

U dook enkele jaren geleden ineens op in The Passion. Wordt u nog voor veel andere klussen gevraagd?

“Best regelmatig. Programma’s als Wie is de Mol? bijvoorbeeld. Maar dat is mij veel te avontuurlijk. Ik ben een stijve hark en ik zie mezelf daar niet graag voor paal staan. Ik werd recentelijk gevraagd voor It Takes 2 (zangwedstrijd op SBS 6, red.), maar ik heb geen zin in een competitie. Ik denk dat ik best een beetje kan zingen, maar ik hoef niet te horen dat ik er geen reet van kan of dat ik niet lekker kan bewegen. Dat laatste klopt overigens wel. Ik voerde nog twee gesprekken voor wat later 6 Inside werd (met Albert Verlinde, red.). Daar hoorde ik niets meer van. Later begreep ik dat ze een soort RTL Boulevard wilden maken, terwijl het eerst meer de nieuwskant op leek te gaan. O, en of ik een week lang naast Art Rooijakkers wil zitten in zijn nieuwe RTL-­zomerprogramma. Maar om nou ­sidekick te worden? Zulke dingen strelen het ego, maar ik zie het niet meer gebeuren.”

En als de NOS u terugvraagt?

Er valt een lange stilte. “Eh, dan sta ik in dubio. De NOS houdt een plek in mijn hart. Maar zij zijn goed bezet, ik heb een goede job. Heel reëel is het dus niet.”

Wat Wilfred Genee en Hélène Hendriks nu doen op de zondagavond van Veronica, was dat niet iets voor u geweest?

“Dit klinkt heel erg ‘kijk mij nou’, maar ik ben ervan overtuigd dat ik een talkshow kan leiden. En niet alleen over voetbal. Maar bij Ziggo Sport hebben we in drie jaar tijd ook ons eigen plekje verworven. Natuurlijk is er de gedachte dat je op een open zender makkelijk het zesvoudige aan kijkers trekt. Dat is best eens frustrerend. Maar we maken goede, inhoudelijk sterke programma’s met goede mensen. En opgeteld met de herhalingen en wat ze online doen, kijken er best veel mensen naar. Daar zijn we blij mee, want Ziggo Sport is eigenlijk een serviceapparaat. Een extraatje voor de klant.”

Is die sportarena op zondagavond niet te vol, met Studio Sport, VTBL, Makkelijk Scoren en dan nog uw Rondo?

“Je hebt programma’s waarin je met een linker- en programma’s waarin je met een rechterhand een huis moet verbouwen. Elk initiatief is leuk. Ik zie zo’n VTBL zelden omdat ik het na mijn eigen werk, eenmaal thuis, wel welletjes vind. Maar ik vind Humberto Tan een wereldgozer. Ik neem aan dat waar hij zich voor leent, zeer verantwoorde televisie is.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden