Opinie

Jack Spijkerman is boos over kritiek op 'platte' Nederlandse tv

Wat een onvoorstelbaar onzinstuk zaterdag op de pagina's van Het laatste woord van Diederik Stevens, schrijft cabaretier en televisie- en radiopresentator Jack Spijkerman.

Jack Spijkerman
null Beeld ANP
Beeld ANP

Stevens' vriend Fred was uit Australië hier naartoe gekomen en had geconstateerd dat de Nederlandse televisie alleen maar plat en primitief was en daarom was vriend Fred zelfs eerder naar Australië teruggegaan.

Afgezien van het feit dat ik niet geloof dat iemand een land verlaat omdat ie de televisie daar maar niets vindt, had vriend Fred diezelfde twee avonden die in dat stuk werden beschreven, ook kunnen kijken naar 'Tussen kunst en kitsch', 'Wildpark Nederland' of 'Story of the Jews' (een prachtige documentaireserie over het ontstaan van het Joodse volk).

Divers
Hij had kunnen kijken naar 'Zomergasten', waarin Wilfried de Jong een geweldig gesprek had met Reinbert de Leeuw, of hij had naar 'Undercover in Nederland' kunnen kijken. Verder waren 'Koot en Bie' op NostalgieNet in de herhaling en waren er de kwis 'De slimste mens', 'Kijken in de ziel' van Coen Verbraak en een registratie van het theaterprogramma van Remco Vrijdag en Martine Sandifort. Hij had 'Voetbal international' kunnen kijken, of naar die prachtige documentaire over de veel te vroeg overleden Fritz Korbach. Bloed zweet en concerten was te zien, enzovoort, enzovoort.

Vriend Fred lijkt op die Amerikaanse toerist die zich rechtstreeks van Schiphol naar de Wallen liet rijden, daar even zijn ogen uitkeek en vervolgens rechtstreeks terugging naar Schiphol met de mededeling: 'Ik ga nooit meer naar Amsterdam. Het is een vieze stad, want daar zitten overal hoeren achter de ramen.'

Stevens besloot zijn onzinstuk met de woorden: 'Ik ga bij vriend Fred wonen.' Dat moet Diederik dan maar doen en laat hij dan vriend Fred meteen even uitleggen wat de uitdrukking 'voor elk wat wils' betekent en dat smaken gelukkig verschillen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden