Han Lips kijkt tv

Ja, ze kenden wel iemand bij de camorra, maar zij wisten van niets

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: Buch in de Bijzondere Bajes.

Han Lips
null Beeld -
Beeld -

We zitten er liever niet, maar willen er alles van weten. De afgelopen jaren zagen we Ewout Genemans logeren in overbevolkte gevangenissen in Ewout in de cel, blies Arjan Erkel Vreemde tralies nieuw leven in en ging zelfs Jan Kooijman eropuit om te zien of veroordeelde criminelen écht zwetend op elkaar gepakt leefden, in het terecht snel vergeten Buitenlandse gevangenissen.

In de beruchte gevangenis Rebibbia in Rome, die Nicole Buch bezocht voor het nieuwe Buch in de Bijzondere Bajes, leek dat allemaal best mee te vallen. De gedetineerde maffiamoeders, -dochters en -liefjes hadden een sportzaal, een kapsalon en een groentetuin. In hun cel bakten ze taarten en kookten ze pasta, die ze hun Nederlandse gast graag voorschotelden (“Zo’n beetje maar?”).

Waarom ze hier zaten? Ach, ze wisten het ook niet. Pech misschien, omdat ze nét de verkeerde achternaam hadden. Ja, ze kenden wel iemand bij de camorra, maar zij wisten van niets. O ja, en of Buch misschien een goed woordje wilde doen voor een neef die ook vastzat; de arme ziel wilde graag overgeplaatst worden. Even later bleek die arme ziel een Italiaanse journalist mishandeld te hebben. De beelden kwamen – je verwacht het niet van SBS – herhaaldelijk voorbij.

Buch hoorde ieders verhaal rustig en vriendelijk aan, maar na acht jaar filmen in gevangenissen wist ze wel beter. “Ik voel heel erg de hiërarchie,” zei ze in de camera terwijl een maffiamoeder toekeek of ze haar bord wel leegat. De clans hadden overal de touwtjes in handen, ontdekte ze in gesprekken met de mishandelde journalist en een Godfather-achtige familieadvocaat.

Maar het indrukwekkendste waren de verhalen van gevangenen die wél iets loslieten, zoals de vrouw die de gevangenis zag als bescherming tegen haar gewelddadige ex of de vrouw die door haar illegale status niet mocht werken. Aan die problemen veranderde een beetje luxe niks.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden