PlusGallery Viewer

Iwan Yamin: ‘Zelden is het liefde op het eerste gezicht’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Deze keer Iwan Yamin (46), accountmanager Bralux/Tour Guide.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Teun Hocks, Untitled (1990), Torch Gallery. De kunstenaar is een favoriet van Yamin. Beeld Gallery Viewer
Teun Hocks, Untitled (1990), Torch Gallery. De kunstenaar is een favoriet van Yamin.Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Mijn hoofd verzamelt ontelbare kunstzinnige beelden en geluiden die ik vaak gebruik bij het vormen van mijn mening; de hemel van ­William Turner of Jacob van Ruysdael, een gebouw in de stijl van Le Corbusier, de uitbundige kleuren van filmregisseur Pedro Almodóvar of een winterjas volgens de mode van Hussein Chalayan.”

Heeft u kunst van huis uit ­meegekregen?

“Dit zijn de drie invloedrijkste personen in mijn kunstzinnige ontwikkeling: mijn pa, want dankzij hem heb ik de basis voor de klassieke westerse kunst en geschiedenis meegekregen. Adriaan van der Have, de oprichter van de Torch Gallery, omdat hij liet zien hoe de kunstwereld in elkaar zit. En Miguel-Ángel Cárdenas, voor het delen van zijn immense passie en liefde voor kunst.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Tegenwoordig vind ik alle informatie die ik nodig heb online. De nieuwsbrieven van musea en galeries ontvang ik regelmatig in mijn inbox, en voor de rest is Instagram superhandig. In deze moeilijke coronatijd vind je interessante nieuwe kunstkoopactiviteiten op Instagram, zoals #lesamisdesartistes en #artistsupportpledge.”

Waar bekijkt u het liefst kunst?

“Normaal zou ik het liefst in een museum kunst bewonderen. Een ruim opgezette tentoonstelling over een bepaald onderwerp of een retrospectief van een kunstenaar vind ik het interessantst.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop twee à drie keer per jaar, en het liefst uniek werk. Fotografie koop ik alleen in een kleine oplage en een beperkt aantal formaten.”

Waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Ik koop voor 60 procent in galeries, voor 30 procent op kunstbeurzen en voor 10 procent op veilingen. En dan bedoel ik liefdadigheidsveilingen, voor bijvoorbeeld Amnesty Inter­national, YIP (Young In Prison), Unfair en Dead Darlings.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik ben vrijgezel: mijn verzameling is vooral gebouwd op mijn smaak en ervaring. Het beslissen tot een aankoop duurt bij mij nogal lang. Liefde op het eerste gezicht overkomt me, wat kunstaankopen betreft, dus ­zelden.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Als ik er één moet noemen: Torch Gallery – door de keigoede shows, het diverse aanbod van kunstenaars en hun professionele werkwijze.

Mo & Valentijn zijn altijd gastvrij en informatief. Mijn andere lievelingsgaleries zijn Martin van Zomeren, Gerhard Hofland, Lumen Travo en Fons Welters.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Een installatie van Anton Henning: inclusief meubel, behang en tapijt.

Ik zou willen dat deze installatie deel maakt van mijn woning – mijn droomvilla. Maar ik doe niet moeilijk, hoor: een schilderij van Michael Raedecker of een sculptuur van ­Matthew Monahan, allebei ver boven mijn budget, mogen ook.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Door het combineren van fotografie en schilderkunst creëert Teun Hocks een andere wereld, die zowel melancholisch, surrealistisch, humoristisch als vervreemdend is.

“Guy Vordings collages en knipselwerken vormen nieuwe spannende mysterieuze verhalen, met bizarre teksten.

“Ronald de Bloeme is een in Berlijn wonende Nederlandse kunstenaar die monumentale – en fenomenale – werken maakt. Ik vind het werk fascinerend, vol met beweging, eigentijds vanwege de kleurkeuze en autoverfgebruik en stoer vanwege de monumentale formaten.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Iwan Yamin. De account­manager van Bralux/Tour Guide is ook fan van Anton Henning. Beeld
Iwan Yamin. De account­manager van Bralux/Tour Guide is ook fan van Anton Henning.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden