Nieuws

ITA past programmering aan vanwege hoge werkdruk

Het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) schrapt een aantal voorstellingen dat gepland was in het voorjaar van 2023. ITA neemt deze maatregel om de werkdruk te verlagen.

Marlie van Zoggel
De Toverberg, met Maarten Heijmans, is een van de producties die wordt geschrapt.  Beeld Dim Balsem
De Toverberg, met Maarten Heijmans, is een van de producties die wordt geschrapt.Beeld Dim Balsem

De Toverberg is een van de producties die wordt geschrapt. Ook de livestream van Het jaar van de kreeft en de landelijke tournee van De uren worden geannuleerd. Daarnaast worden in de gastprogrammeringen aanpassingen gedaan. In totaal gaat het om 15 procent van de activiteiten. ‘Door deze ingrepen kan ITA de overige planning en producties in het lopende seizoen waarborgen’, meldt het theater in een persbericht.

Uitval personeel

ITA kampt al langer met problemen door personeeluitval, veroorzaakt door hoge werkdruk. De Toverberg, waarin topacteurs Pierre Bokma en Maarten Heijmans een rol vertolken, werd eerder tijdelijk stilgelegd vanwege ‘aanhoudende uitval onder technici’, zo meldde de Volkskrant dit voorjaar. Ook de première moest om deze reden worden uitgesteld.

Inmiddels is een aantal maatregelen genomen om de werkdruk te verminderen. Zo zijn onder meer de werkroosters aangepast.

ITA wijt de personeelsproblemen deels aan de coronapandemie. ‘De gevolgen van corona zijn nog altijd dagelijks voelbaar bij het gezelschap en de organisatie,’ schrijven ze. Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt een rol. Hoewel er de afgelopen maanden twintig vacatures werden vervuld, staan er nog altijd zestien open.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden