PlusToneelrecensie

Is muurbloem Guido nu verlegen, of juist een verwaande angsthaas?

Met het tragikomische BAAAAAAA richt Circus Treurdier een ongemakkelijk monumentje op voor de muurbloem. Jan-Paul Buijs vertolkt de eenzame Guido met verve: onder de mensen een stuntel die zich nooit zal uitspreken, maar eenmaal alleen een vilein mannetje dat zichzelf ver verheven voelt boven de ploerten om hem heen.

Wendy Lubberding
Guido, gespeeld door Jan-Paul Buijs, staat in de openingsscène in boomkostuum giftig te foeteren tegen een ingebeeld publiek.
 Beeld Bowie Verschuuren
Guido, gespeeld door Jan-Paul Buijs, staat in de openingsscène in boomkostuum giftig te foeteren tegen een ingebeeld publiek.Beeld Bowie Verschuuren

Guido’s verhaal begint in 1996, wanneer hij een boom speelt in de schoolmusical. Het openingsbeeld van decorontwerper Janne Sterke is prachtig: we kijken tegen de achterkant aan van een toneeldecor, waar Guido in boomkostuum staat, giftig foeterend tegen een ingebeeld publiek.

Intussen gaan zijn medespelers op en af en brengen ze, voor ons onverstaanbaar, hun dialogen over het voetlicht – op het achtertoneel. Achter de schermen wordt supersnel van kostuum gewisseld, overgegeven en stiekem gezoend. Guido neemt er geen deel aan. “Was ik maar vijftig,” klaagt hij, “de leeftijd waarop alles klopt.”

Luidruchtige golden boy

De voorstelling gaat met hink-stap-sprongen door Guido’s leven, in (soms te) lang uitgesponnen scènes vol sociaal ongemak en in rake liedjes met speelse percussie en meerstemmige zang door de vijf spelers. Zij vervullen steeds een vaste rol in de groep: de bazige, de mooie, de meeloper.

Aartsvijand John blijft Guido achtervolgen, een luidruchtige golden boy die achteloos alle ruimte inneemt (Peter van Rooijen). Op kantoor is deze hork de eeuwige medewerker-van-de-maand en terwijl Guido’s manuscript in een la blijft liggen wordt John de bestsellerauteur voor wie iedereen in katzwijm valt. Hij pikt telkens Guido’s droomvrouw in.

Het mooie is dat je blijft gissen of muurbloem Guido nu verlegen is, of een verwaande angsthaas. Zijn wens om erbij te horen wordt niet vervuld – maar dat ligt net zo goed aan de omgeving die hem negeert als aan hemzelf. Wat moet je doen als eeuwig buitenbeen? Kun je ontsnappen aan die rol, of moet je die dan maar omarmen?

BAAAAAAA

Door Circus Treurdier
Gezien 11 maart in Theater Bellevue
Nog te zien 25/3 De Schuur Haarlem, 2/4 de Kleine Komedie, 17-21/5 Theater Bellevue

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden