Is kroegtafereeltje Van Goghs 31ste Drentse werk?

Een Haagse dame vond de rondleiding bij het Van Gogh Huis zó hartelijk, dat ze de vrijwilligers een schilderijtje naliet. Ze zette de kunsthandel op stelten, want dit is wellicht een échte ‘Vincent’.

In alle voorzichtigheid werd woensdag het schilderij getoond, gesigneerd door ene Vincent.Beeld Jan Anninga

Het is de ultieme Tussen kunst en kitsch-droom: een erfstuk krijgen dat miljoenen waard blijkt. Op televisie vindt de taxatie altijd snel plaats, maar bij dit doek, zo groot als een A4'tje, kan dat helaas nog lang duren. Onderzoekers zullen ongeveer een jaar nodig hebben om te bepalen of dit een echte Van Gogh is.

Tot die tijd probeert Jan Halfwerk, oud-voorzitter van het Van Gogh Huis in het Drentse Nieuw-Amsterdam, ‘nuchter te blijven’. Al lukte dat gisteren maar matig, met de horde journalisten op de stoep.

Het bezoekerscentrum kreeg op 5 januari het erfstuk van een 92-jarige Haagse dame zonder kinderen. De vrouw schonk het schilderijtje aan het Van Gogh Huis omdat ze onder de indruk was van de persoonlijke rondleiding die ze anderhalf jaar eerder had gekregen.

Halfwerk: “Destijds had ze wel verteld dat ze een schilderijtje in huis had, maar daar hadden we niet zoveel aandacht aan besteed. Het Van Gogh Museum in Amsterdam krijgt jaarlijks tweehonderd aanbiedingen van mensen die zeggen: dit is ‘m. Maar nu denken wij ook: dit is ‘m.”

Slap bier

Het erfstuk is een onbekend doek van een café-interieur dat sommigen doet denken aan logement Scholte, wat tegenwoordig het Van Gogh Huis is. De schilder logeerde hier in 1883, slechts drie maanden, en maakte 30 werken in Drenthe. Of misschien dus 31.

Het werk is linksonder gesigneerd door ene Vincent. Ook de donkerbruine tinten zijn voor Halfwerk aanwijzing dat het geen nepperd is. “In die tijd was dat mode. Het was de invloed van de Amsterdamse school.”

Echt spannend is het kroegtafereeltje overigens niet. Een van de gasten heeft een pintje voor zijn neus, de rest staart voor zich uit. “In die tijd was er nog geen waterleiding. Er werd uit de waterput gedronken en daar kon je vreselijk ziek van worden. Daarom werd er veel slap bier gedronken. Overigens dronk Van Gogh liever iets sterkers.”

Bankkluis

De dame die het schilderij naliet, kreeg het van haar vader, die vermoedelijk een schoenenwinkel in Den Haag had. “Het zou best kunnen dat Van Gogh, die destijds zijn laatste geld had uitgegeven, een schilderijtje heeft weggegeven in ruil voor een paar schoenen,” filosofeert Halfwerk.

Het werk, dat gisteren uiterst voorzichtig werd getoond aan de pers, ligt inmiddels alweer in een bankkluis. “Als hij echt blijkt, hebben we een probleem. Dan moeten we op zoek naar een plek om hem onder te brengen. We hebben wel beveiliging, en die maakt een boel lawaai. Maar voordat 112 is gebeld, zijn de dieven er allang vandoor met het schilderijtje onder de arm.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden