Internetprovider hoeft websites niet te blokkeren

© anp Beeld
© anp

Internetaanbieders mogen niet door de rechter worden verplicht onwelgevallige websites te blokkeren of internetverkeer van hun klanten te volgen. Volgens het hof van justitie strookt dit niet met het Europese recht.

In Nederland probeert de amusementsindustrie internetaanbieders Ziggo en Xs4all via de rechter te dwingen om download diensten als The Pirate Bay te blokkeren.

Volgens het Europese Hof staat dit haaks op het Europese 'verbod voor nationale autoriteiten om maatregelen te nemen die een provider verplichten toezicht uit te oefenen op informatie die hij op zijn netwerk doorgeeft.'

De zaak werd aanhangig gemaakt door de Belgische provider Scarlet. Die werd in 2004 door de Brusselse rechter verplicht op straffe van een dwangsom te voorkomen dat zijn klanten auteursrechtelijk beschermd werk konden downloaden, door al het internetverkeer te volgen en waar nodig te blokkeren.

Muziekwerken
De zaak was aangespannen door auteursrechtenorganisatie Sabam (de Belgische Buma/Stemra). Scarlet moest het ook onmogelijk te maken dat haar klanten 'elektronische bestanden verzenden of ontvangen die muziekwerken uit het repertoire van Sabam bevatten'.

Het Europees Hof oordeelt nu dat de uitspraak Scarlet verplicht toezicht te houden op het internetverkeer van haar klanten, iets dat bij Europese regelgeving verboden is. 'Een dergelijk bevel leidt tot een ernstige beperking van de vrijheid van ondernemerschap, aangezien het Scarlet verplicht een permanent, duur en ingewikkeld controlesysteem in te voeren dat alleen door haar wordt bekostigd'.

Grondrechten
Daarnaast worden volgens het Hof de grondrechten van Scarletklanten - particulieren en bedrijven - geschonden. Die hebben volgens het Hof het onaantastbare recht om in vrijheid informatie te ontvangen en te verstrekken. Bovendien hebben ze het recht op bescherming van hun persoonsgegevens - waaronder hun unieke ip-adres.

Beide grondrechten worden door de uitspraak van de Belgische rechter geschonden. Ze stijgen volgens het Hof uit boven het intellectuele eigendomsrecht. Dat is volgens het Hof 'niet onaantastbaar' en geeft geen 'absolute bescherming'.

Brein
In hoeverre de uitspraak de pogingen van de Nederlandse auteursrechtenbranche beïnvloed, is nog niet duidelijk. Uit de uitspraak blijkt dat volgens Europese regels zowel het controleren als blokkeren van internetverkeer niet is toegestaan. Dat laatste is wat de amusementsbranche via zijn lobbyorganisatie Brein probeert: die eist voor de rechter dat Ziggo en Xs4all downloadsite The Piratebay moeten blokkeren.

De rechter doet 11 januari uitspraak in die zaak. (Herman Stil)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden