Internationaal befaamde Amsterdamse concertserie stopt door coronacrisis

De serie Meesterpianisten houdt na 33 jaar op te bestaan. Impresario Marco Riaskoff ziet zich vanwege de bestaande coronoprotocollen genoodzaakt de internationaal hoog aangeschreven serie te staken, omdat er zo geen kostendekkende exploitatie meer mogelijk is.

Erik Voermans
Het Concertgebouw. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Het Concertgebouw.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Riaskoff moet naar eigen zeggen per concert minstens 1600 kaarten verkopen om de kosten te kunnen dekken. Dat is in deze tijd, nu er in het Concertgebouw nog maar maximaal 350 mensen worden toegelaten, niet meer mogelijk.

“Wij buigen het hoofd,” laat Riaskoff weten. “Wat een half jaar geleden nog onvoorstelbaar leek, een pandemie die onze drukbezochte presentaties van pianisten uit de wereldtop simpelweg van de kaart zou vegen, is inmiddels een feit gebleken. In de afgelopen zes maanden hebben we al zes recitals moeten annuleren waarvoor hoge kosten waren gemaakt.”

“Voor het komende seizoen, waar we 13 concerten en 4 inhaalconcerten voor planden, hebben de maatregelen die het coronavirus afdwingt geleid tot een onwerkbare situatie. De voorlopig maximaal toegestane zaalbezetting ontneemt ons elk vooruitzicht. Het noodzaakt ons al onze – ongesubsidieerde – activiteiten te staken.”

Riaskoff begon als jonge zelfstandige impresario met zijn serie Meesterpianisten in 1987 en wist die in de loop der jaren uit te bouwen tot het paradepaard van de internationale pianowereld. Vrijwel alle grote pianisten van deze tijd gaven in zijn serie een recital in de Grote Zaal van het Concertgebouw, in de zekerheid van een goed gevulde of meestal volle zaal en een zeer aandachtig publiek.

Hij was ook bereid risico’s te nemen. Als een van de weinige concertorganisatoren zei hij ja toen wereldster Krystian Zimerman alle Préludes van Debussy op een avond wilde spelen, of toen Michael Kieran Harvey de volledige Vingt regards van Messiaen wilde laten horen.

Behalve aan klinkende namen als Argerich, Cherkassky, Bolet, Pollini, Brendel, Pires, Sokolov en Trifonoff gaf Riaskoff ook veel ruimte aan jong talent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden