Plus

Interim-directeur: ábsoluut geen diepe crisis bij het Stedelijk

"Er is geen diepe crisis voelbaar in het Stedelijk," aldus interim-directeur Jan Willem Sieburgh donderdag tijdens de programmapresentatie van het Stedelijk Museum.

Overzicht van de kelder van het Stedelijk Museum Amsterdam, Stedelijk Base, na een verbouwing van in totaal bijna 2,9 miljoen euro.Beeld ANP

"Er zijn wel zorgen, maar er is ábsoluut geen sprake van een diepe crisis," stelde Jan Willem Sieburgh, die sinds november 2017 interim-directeur is van het Stedelijk Museum.

"De gemeente zou formeel de touwtjes in handen hebben? Ik zou niet weten hoe. Weggelopen sponsors? Nee, de hoofdsponsor hernieuwde zijn contact onmiddellijk na het vertrek van Beatrix Ruf en we worden door grote fondsen uitgenodigd om aanvragen in te dienen omdat ze ons graag willen steunen."

Truze Lodder, die 7 augustus jongstleden door het college van b. en w. werd benoemd tot tijdelijke voorzitter van de raad van toezicht, is 'keihard aan het werk' om ervoor te zorgen dat de raad, waarin nu naast Lodder alleen Jos van Rooijen zitting heeft, voor het einde van dit jaar weer voltallig is.

Ook is zij bezig met het afronden van de 'zaak Beatrix Ruf', zegt Sieburgh. "Ik vind dat ze dat voortreffelijk aan het doen is, maar het is niet alleen aan haar hoe snel dat gaat."

Internationale reputatie
Er wordt al 'procedureel nagedacht' over het werven van een nieuwe artistiek directeur, aldus Sieburgh, die in dat kader opmerkte dat hij zich 'ontzettend ergert als wordt gezegd dat we alleen wat voorstellen als we een buitenlandse directeur hebben'.

"Dit museum dankt zijn internationale reputatie aan een opeenvolging van Nederlandse directeuren; heel eenvoudige gemeenteambtenaren hebben dit museum groot gemaakt. En die reputatie is ijzersterk, merk ik. Als ik in het buitenland ben, en daar ben ik de laatste tijd best vaak geweest, wordt er met ongelooflijk veel respect over dit instituut gesproken."

Jan Willem Sieburgh, hier rechts op een foto uit 2009Beeld anp

Een 'gevarieerd programma met veel nieuw talent, herontdekte kunstenaars en aandacht voor vrouwelijke kunstenaars, en de blik stevig gericht op de wereld om ons heen' zou die reputatie moeten bestendigen, meent Sieburgh.

"2019 wordt een spannend jaar en het grote feestjaar komt daar achteraan - in 2020 bestaan we 125 jaar en daar zijn we ook al druk mee bezig."

Er staan volgend jaar onder meer tentoonstellingen op het programma van de bijna 80-jarige Amsterdamse kunstenaar Jacqueline de Jong en van de in 2014 overleden Oostenrijkse kunstenaar Maria Lassnig.

This Variation van Tino Sehgal, een van de hoogtepunten van zijn een jaar durende retrospectief in 2015, wordt hernomen en er komt een expositie met Japanse affiches. De grote najaarstentoonstelling is Chagall, Picasso, Mondriaan en migrantenkunst in Parijs.

Willem de Kooning
De eerder aangekondigde omvangrijke Willem de Kooning-tentoonstelling is uitgesteld tot 2022. "Ik heb het afgelopen jaar gesproken met vertegenwoordigers van The Willem de Kooning Foundation, het MoMA en The Whitney. Die zeiden: wees wijs, een de tijd."

"Als alles een half jaar geleden rustig was geweest, dan hadden we ons vol op de fondsenwerving kunnen richten, maar nu durfde ik het risico niet te nemen; dit gaat over zo'n groot bedrag. In principe staat het nu voor 2022, maar daar gaat uiteindelijk de nieuwe directeur over. Ik wil niet over mijn eigen graf regeren."

Zijn eigen contract loopt formeel tot 31 december. "Maar ik heb tegen Truze Lodder en de wethouder gezegd: ik ben beschikbaar zo lang jullie me nodig hebben. Dit museum heeft er niks aan als er nu weer een nieuwe interim-directeur komt voor zes maanden."

Jan Willem SieburghBeeld .

Crisis bij het Stedelijk?

Directeur Beatrix Ruf vertrok aan het einde van 2017 uit eigen beweging nadat ze was beschuldigd van belangenverstrengeling.

Na een onafhankelijk onderzoek bleken die beschuldigingen niet terecht te zijn.

Sindsdien hebben Amsterdamse kunstenaars de wens uitgesproken dat Ruf moest terugkeren. De directie en ondernemingsraad zien dat niet zitten.

Lees verder: Hoe moet het verder, een jaar na vertrek Beatrix Ruf?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden