Initiatief van anonieme kunstenaars tegen misbruik in de culturele sector

Alumni van de Rijksakademie stellen hun werk ter beschikking voor een fondswervingsactie voor Engagement NL. Dat is een Nederlandse aftakking van het Belgische Engagement dat zich al vóór #MeToo inzette om seksisme, grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnen de culturele sector aan te kaarten.

Jan Pieter Ekker
null Beeld F-RAZZOR
Beeld F-RAZZOR

Meer dan zestig voormalige residenten van de Rijksakademie zijn bij het evenement betrokken. De opbrengst van de verkochte kunstwerken moeten een financiële steun vormen voor kunstenaars die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld en ander geweld. Onder de schenkers zijn bekende (internationale) kunstenaars, zoals Janis Rafa, Pauline Curnier Jardin, Mercedes Azpicilueta en het duo Sander Breure & Witte van Hulzen. Het event gaat op 8 maart – Internationale Vrouwendag – van start en duurt een week: dan opent de webshop.

De actie is een initiatief van de ad-hockunstenaarsgroep F-Razzor, vier voormalige residenten van de Rijksakademie die voorlopig anoniem willen blijven, omdat ze de aandacht niet op zichzelf willen richten én omdat ze een wijder gedragen stem vertegenwoordigen.

Op de website van F-Razzor staan welke kunstenaars meedoen (de lijst groeit nog steeds) en welke kunstwerken gekocht kunnen worden. De prijzen voor de werken bepalen de kunstenaars zelf; ze variëren van 50 euro tot 5.000 euro. De actie is geen veiling; dertig procent van de opbrengst blijft bij de kunstenaar, zeventig procent gaat naar de slachtoffers die via een speciaal snelloket een aanvraag voor financiële bijstand kunnen doen. Website-bezoekers hoeven niet per se een kunstwerk te kopen, ze kunnen ook geld doneren.

Een deel van de opbrengst wordt aangewend voor de oprichting van Engagementarts.nl, de Nederlandse pendant van het Belgische platform dat machtsmisbruik, seksisme en racisme in de Belgische kunstwereld aanvecht. Belangenvereniging Platform BK zal voorlopig de financiële afhandeling van het evenement voor haar rekening nemen, tot Engagementarts.nl als stichting is opgericht.

Meer informatie over de fondsen-wervingsactie is te vinden op f-razzor.com.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden