In vuur en vlam met The Kings of Leon

De Amerikaanse gitaarrockgroep The Kings of Leon toonde zaterdag in een uitverkocht Heineken Music Hall aan dat je anno 2009 ook met onvervalste southern rock nog altijd een breed publiek in vuur en vlam kunt zetten.

De muziek van de drie broers Followill en hun neef is tijdloos en trekt tieners aan, maar ook vijftigers. Opvallend is dat de leden van de rockbands uit de zuidelijke staten van Amerika vaak bloedverwanten zijn. Denk aan The Allman Brothers Band, Lynyrd Skynyrd (zanger Johnny van Zant vervangt zijn in 1977 omgekomen oudere broer Ronnie) en The Black Crowes (de broers Chris en Rich Robinson). Bands die ook muzikaal overeenkomsten met The Kings of Leon hebben.

Het verhaal gaat dat vader Leon Followill als predikant door Amerika trok en zijn zonen op de achterbank van de stationwagen overal mee naar toenam. De vier twintigers uit Nashville, Tennessee, kunnen de Heineken Music Hall in ieder geval makkelijk aan. En ongetwijfeld ook nog grotere arena's, mocht het zover komen.

Ze hebben zich sinds hun debuutalbum uit 2003 en de eerste concerten in Paradiso rond die periode ontwikkeld tot zelfverzekerde machorockers. Het repertoire is evenredig gegroeid van songs die zwaar op een enkele gitaarriff leunden tot liedjes met pakkende refreinen. Daarbij is leadgitarist - en neef - Matthew Followill uitgegroeid tot muzikale smaakmaker.

De grens tussen routine en souplesse is moeilijk waarneembaar in de podiumkunsten, maar The Kings of Leon balanceerde er in Amsterdam op. Naarmate het concert vorderde sloeg de balans steeds meer door richting souplesse, wat weer alles te maken had met de kwaliteit van hun liedjes op hun meest recente album Only by the night, dat nog altijd hoog in de Nederlandse verkooplijsten staat. Met nummers als Use somebody krijgt het concert zelfs een Creedence Clearwater revival-achtige evergreensfeer.

Dat geldt speciaal voor het massaal meegezongen Sex on fire, dat klinkt als een troostlied voor de komende crisisgeneratie. Want straks moeten de lichten eerder gedoofd worden en de thermostaat omlaag, dus dan kruip je vanzelf snel samen onder de dekens. (PETER BRUYN)

The Kings of Leon. Gezien: 21/2, Heineken Music Hall

www.kingsofleon.com
www.myspace.com/kingsofleon
www.facebook.com/Kings-Of-Leon

Foto gray_um cc

Kings of Leon in de HMH. Foto gray_um/ cc Beeld
Kings of Leon in de HMH. Foto gray_um/ cc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden