PlusTheaterrecensie

In Vrouw of vos stopt de liefde niet bij vossenpoep of een gemold konijn

Hans Smit
Wat als je echtgenote ineens een vos wordt? Beeld Anouk van Kalmthout
Wat als je echtgenote ineens een vos wordt?Beeld Anouk van Kalmthout

Als hij dit had geweten, had hij zich wel wat meer in het leven van een vos verdiept, verzucht meneer Tebrick in de proloog van Vrouw of vos in de regie van Ulrike Quade. Maar ja, wie verwacht nou dat zijn vrouw kort na het huwelijk zo ingrijpend van gedaante verwisselt? Hij herkent nog wel haar ogen, maar verder is Sylvia toch echt een kleine vos geworden, inclusief de onhebbelijke gewoonte om overal in huis te poepen.

David Garnett schreef Lady into fox al in 1922, de Nederlandse vertaling van Irwan Droog schopte het in 2018 tot boek van de maand bij DWDD.

Judith Herzberg maakte de bewerking voor deze lunchvoorstelling van wat toch vooral een prachtig verhaal is over liefde die altijd doorgaat, ondanks de metamorfose van de vrouw in kwestie, mooi mysterieus gespeeld door Annelinde Bruijs. De man is bij Marijn Klaver een geloofwaardige, zacht pratende en liefdevolle goedzak, die zijn eigen honden afschiet, omdat ze zijn vrouw dreigen aan te vallen en die er begrip voor heeft als ze het konijn verscheurt dat hij haar als knuffel aanbiedt. Zelfs als ze de natuur verkiest boven hun huis blijft hij haar hondstrouw volgen, bezorgd om de doornen die in haar pootjes kunnen blijven steken. Hij laat haar niet los. Vrouw of vos is al net zo’n overtuigende ode aan de liefde als destijds de wonderschone lunchvoorstelling Mahler & Kokoschka van Ulrike Quade, eenzelfde dromerige sfeer ademend.

Met ook hier de vervreemdende verdubbeling van karakters door het gebruik van poppen. De schuivende panelen in het decor van Alexa Meyerman transformeren door subtiele videoprojecties van Engels plattelandshuis in dicht struikgewas en uiteindelijk in vossenburcht. Vrouw of vos is een prachtig sprookje.

Vrouw of vos

Door Ulrike Quade Company/Judith Herzberg
Gezien 25/9 Bellevue Lunchtheater
Te zien t/m 17/10 aldaar

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden