PlusFilmrecensie

In The Photograph zie je Harlem, New York, zoals je het nooit eerder zag

Roosje van der Kamp
null Beeld

The Photograph begint klein en persoonlijk, met de foto van de grootvader van regisseur Sherman De Jesus (Curaçao, 1947), maar transformeert geleidelijk tot een overstijgende weergave van de zwarte gemeenschap in Harlem, New York. Dat wil niet zeggen dat De Jesus zijn grootvader uit het oog verliest: op zorgvuldige, geduldige wijze schetst de documentaire een portret van de man aan de hand van zijn omgeving.

The Photograph lijkt misschien een misleidende titel. Want hoewel de documentaire begint met de opmerking dat het portret het enige is dat De Jesus heeft van zijn grootvader, leren we niet veel meer over de man op de foto. De foto brengt De Jesus direct naar de inmiddels overleden fotograaf James Van Der Zee, en, via hem, naar de wijk waarin dit alles zich afspeelde.

Toch schetst The Photograph een beeld van de man. De Jesus wekt zijn grootvader tot leven, niet door meer feiten over hem te weten te komen, maar door zich onder te dompelen in zijn leven. Hij spreekt met de weduwe van de beroemde fotograaf, die hem in het begin van de twintigste eeuw vastlegde. Hij bekijkt foto’s van de ‘Harlem Renaissance’ in de jaren twintig en dertig, geschoten door Van Der Zee, en hij laat, in een prachtig alledaagse scène in een barbershop in Harlem, zijn haar in de stijl van toen knippen.

“Ik voel me hier ook thuis,” zegt De Jesus lichtelijk verbaasd als de kapper hem vertelt dat hij met zijn nieuwe coupe in de straten van Harlem past. En misschien komt hij zo het dichtst bij zijn opa, wanneer hij rustig door de bruisende straten slentert, waarvan het bestaan trouwens, zoals het laatste deel van de film ons vertelt, wordt bedreigd. We komen niet veel over zijn opa te weten, maar De Jesus treedt wel in zijn voetsporen.

The Photograph

Regie Sherman De Jesus
Te zien in De Balie, De Uitkijk, Eye, Filmhallen, Ketelhuis, Rialto

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden