Plus

In Stranger Things 2 is Will iets ouder, het monster groter

De nostalgische sf-serie Stranger Things was vorige zomer een verrassend succes op Netflix. Er werd snel een tweede deel gemaakt, voor de spelers te oud werden. Die 'sequel' is ook prettig strange.

null Beeld Netflix
Beeld Netflix

Stranger Things was een titel die, nadat hij vorig jaar juli op Netflix was verschenen, al snel rondgonsde op sociale media. In de serie, gesitueerd in het fictieve Amerikaanse plaatsje Hawkins, begin jaren tachtig, bindt een groepje tieners de strijd aan met een monster.

Stranger Things was grappig en spannend, en zat bomvol verwijzingen naar die jaren tachtig, vooral naar de horror- en sf-films uit die periode. Het was een geslaagde kruising tussen familiefilms als E.T., The Goonies en Stand By Me en horrorfilms als Alien en The Thing.

Die nostalgische verwijzingen waren opvallend, aangezien de makers van de serie, de tweeling Matt en Ross Duffer alias 'The Duffer Brothers', zijn geboren in 1984 en die tijd dus niet heel bewust hebben meegemaakt. Maar dat weerhield hen er niet van een universum te scheppen dat knipoogde naar dat decennium en tegelijkertijd zeer origineel uitpakte.

En succesvol: Netflix verstrekt weliswaar geen kijkcijfers maar bestelde meteen een tweede seizoen van Stranger things, en de Dufferbroertjes hebben zelfs plannen voor seizoen 3 en 4. Niet onterecht: bij de laatste Emmy Awards kreeg de serie liefst 18 nominaties, waarvan er 5 werden verzilverd.

Upside Down
Het tweede seizoen 2 heet Stranger things 2, alsof het hier een filmsequel betreft, en speelt rond Halloween 1984, bijna een jaar na de gebeurtenissen uit seizoen 1.

De vier jonge vrienden Will, Mike, Dusty en Lucas zijn herenigd, nadat Will in seizoen 1 was opgeslokt door de monsterlijke Demogorgon en meegenomen naar Upside Down, een nachtmerrie-achtige versie van het knusse Hawkins.

Helemaal ongeschonden is Will (met hetzelfde bloempotkapsel als het jochie in The Shining) niet uit zijn angstige avontuur gekomen: hij heeft nog episodes: angstaanjagende flashbacks naar Upside Down.

Maar zijn het wel flashbacks, of zijn het visioenen? Zijn moeder Joyce (Winona Ryder) is gelukkig minder hysterisch dan in het eerste seizoen, maar nog wel uitermate bezorgd om haar zoon.

Maxine
Wills vriend Mike maakt zich intussen vooral zorgen om Eleven, het raadselachtige, telekinetisch begaafde meisje dat in het eerste seizoen opdook in Hawkins en zich uiteindelijk opofferde om Will te redden. Is Eleven voor altijd verdwenen naar Upside Down? De trailer licht al een tipje van de sluier op: Eleven is alive!

Het tweede seizoen van Stranger Things, waarvan de negen afleveringen heel toepasselijk net voor Halloween op 27 oktober op Netflix komen, is omgeven met strikte embargo's die moeten voorkomen dat spoilers de feestvreugde kunnen verpesten.

Zonder al te veel weg te geven: seizoen 2 is nog beter, geestiger en spannender dan het eerste seizoen, dankzij onder meer een nog groter monster. Plus nieuwe personages, zoals het meisje Maxine, afgekort Max, dat wellicht de geheimzinnige 'Madmax' is waaraan de eerste aflevering zijn titel ontleent.

Die titel geeft al aan dat ook de verwijzingen naar de jaren tachtig (Gremlins! Arcade games!) weer volop aanwezig zijn: zo verkleden de jonge helden zich met Halloween als Ghostbusters, draait The terminator in de bioscoop en staan er verkiezingsborden die oproepen op Reagan/Bush te stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden