PlusSerierecensie

In politieserie We Own This City zitten nog meer rotte appels dan in The Wire

De HBO-politieserie We Own This ­City komt qua onderwerpkeuze én niveau in de buurt van het fenomenale The Wire. Twintig jaar later blijken de wantoestanden binnen het Amerikaanse politiekorps alleen maar verergerd.

Ab Zagt
De HBO-serie We Own this City toont een desolaat beeld van een politiekorps in Baltimore dat niet is opgewassen tegen de misdaad in zijn stad. Beeld
De HBO-serie We Own this City toont een desolaat beeld van een politiekorps in Baltimore dat niet is opgewassen tegen de misdaad in zijn stad.

Volgens kenners is The Wire (2002-2008) de beste politieserie ooit. Twintig jaar later is er een vergelijkbare reeks gemaakt, We Own This City, die zich ook afspeelt in het politiekorps van Baltimore, dat een genadeloos gevecht levert tegen de drugshandel in deze metropool en tegen zichzelf.

Een vergelijking tussen beide producties ligt voor de hand aangezien twee schrijvers van The Wire, David Simon en George Pelecanos, ook bij de nieuwe serie zijn betrokken. Zij baseerden hun scenario op het boek van Justin Fenton, een journalist van de Baltimore Sun, dat vorig jaar verscheen en op ware gebeurtenissen is gebaseerd.

Beide series tonen een desolaat beeld van een politiekorps dat niet is opgewassen tegen de misdaad in zijn stad, die ook binnen de gelederen diepe sporen achterlaat. De rotte appels liggen voor het oprapen.

“In de twintig jaar die tussen de beide series ligt is de situatie alleen maar verergerd,” constateert David Simon gelaten. “Binnen het korps heerst een gevaarlijke cultuur van onderlinge intimidatie die bepaalde korpsleden de gelegenheid biedt om hun eigen gang te gaan en zelfs in staat stellen om in beslag genomen drugspartijen voor eigen gewin door te verkopen.”

Ongestoord zijn gang gaan

Exemplarisch hiervoor is de handel en wandel van inspecteur Wayne Jenkins, die lid is van de elite-eenheid Gun Trace Task Force (GTTF) in Baltimore en de hoofdpersoon van de serie. Ongestoord kan hij zijn gang gaan met onterechte arrestaties van (vrijwel altijd) zwarte drugshandelaren die hij met buitensporig geweld aanhoudt, kleineert en soms ook nog berooft van hun drugs.

“Wat de serie duidelijk maakt is dat het normale politiewerk onder deze omstandigheden vrijwel onmogelijk is geworden,” schetst Simon. “Vooral de corruptie heeft een niveau bereikt dat tijdens The Wire nog niet bestond. Dit is een nieuwe generatie politiemensen die veel verder durven te gaan dan hun collega’s die in The Wire werden geportretteerd.”

We Own This City – een tamelijk provocerende titel – zoomt ook in op het interne gekonkel binnen het korps waar bepaalde afdelingen de excessen proberen te onderzoeken, zeker wat politiegeweld tegen de zwarte bevolking betreft. Maar de medewerkers stuiten op een muur van bureaucratie en onwil. Daarbovenop dreigen hele afdelingen door de bezuinigingen onder president Trump opgeheven te worden.

Extra tragisch is de constatering dat het politiegeweld in Baltimore geen exclusief lokaal probleem is. Simon: “Iedereen kan met eigen ogen vaststellen dat in andere grote Amerikaanse steden hetzelfde gebeurt. Er is echt sprake van een oorlog binnen onze landsgrenzen. Is er een oplossing te bedenken? Ik vrees niet op de korte termijn. Ik denk dat er eerst een nieuwe generatie politiemensen moet komen om dit uit te bannen. Maar eerlijk gezegd: ik ben niet optimistisch.”

We Own This City is te zien op HBO MAX.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden