PlusFilmrecensie

In Nudo Mixteco heeft de vrouwelijke seksualiteit nog een lange weg te gaan

Drie elkaar schampende verhalen schetsen de positie van vrouwen in een kleine, Mixteekse gemeenschap. Nudo Mixteco is een ingetogen film die onderhuids schreeuwt van woede.

Elise van Dam
Still uit ‘Nudo Mixteco’. De film bestaat uit drie delen waarin steeds de terugkeer van een dorpsbewoner centraal staat. Beeld
Still uit ‘Nudo Mixteco’. De film bestaat uit drie delen waarin steeds de terugkeer van een dorpsbewoner centraal staat.

Nudo Mixteco, het speelfilmdebuut van Ángeles Cruz, speelt zich af in San Mateo, een dorp dat ingevouwen ligt tussen de bergen in de Mexicaanse regio Oaxaca. De titel van de film, die zich laat vertalen als ‘Mixteekse knoop’, verwijst naar de innige vervlechting van deze Mixteekse gemeenschap, waarin iedereen wel op een manier met elkaar verbonden is en burenruzies worden beslecht via een volksraadpleging op het dorpsplein.

De film bestaat uit drie delen waarin steeds de terugkeer van een dorpsbewoner centraal staat. In elk deel speelt vrouwelijke seksualiteit een grote rol. En vooral de manier waarop die onderdrukt of zelfs volledig ontkend wordt. Zoals de seksuele voorkeuren van Maria (Sonia Couoh), die in het eerste deel afreist naar San Mateo voor de begrafenis van haar moeder, om te ontdekken dat haar vader haar nog niet vergeven heeft voor de relatie die ze daar jaren eerder had met een vrouw. “Door jouw toedoen is je moeder gestorven,” bijt hij haar toe.

De resolute afkeuring van Maria’s liefde is des te schrijnender in het licht van de daden van de mannen die zo vaak een hand boven het hoofd wordt gehouden. Dat uit zich vooral in het derde deel, waarin Tonita (Myriam Bravo) terugkeert om haar dochtertje te redden uit de klauwen van de oom die zich ooit ook aan haar vergreep en te verstaan krijgt dat ze niet zoveel stampei moet maken.

Cruz vertelt de verhalen op een ingetogen manier, maar onder het oppervlak bruist woede. Toch is Nudo Mixteco geen verbeten of verongelijkte film. Er zijn momenten die suggereren dat verandering gaande is. Dat het verzwijgen door de oudere generaties niet meer wordt getolereerd. En dat de vrouw voorzichtig een stem krijgt in haar eigen seksualiteit.

Nudo Mixteco

Regie Ángeles Cruz
Met Sonia Couoh, Myriam Bravo, Noé Hernández
Te zien in Eye, Filmhallen, Rialto De Pijp, Rialto VU

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden