PlusInterview

In Noord geboren rapper Murda domineert al maanden de Turkse hitlijsten

De in Amsterdam-Noord geboren rapper Murda domineert al ruim een half jaar de Turkse hitlijsten. In Nederland werkte hij al dertien jaar aan een succesvolle, maar ook wisselvallige carrière. ‘Ik had het allang kunnen opgeven, maar de aanhouder wint.’

Rajko Disseldorp
Rapper Murda: ‘Mijn moeder in Turkije ziet eindelijk van dichtbij het effect van mijn muziek.’ Beeld Dennis Branko
Rapper Murda: ‘Mijn moeder in Turkije ziet eindelijk van dichtbij het effect van mijn muziek.’Beeld Dennis Branko

Tijdens het telefonische interview vraagt Murda (Önder Dogan, 36) opeens lachend: “Wil je ook wat?” Hij is van de studio naar McDrive gereden. In deze corona­tijden probeert de rapper zo veel mogelijk thuis bij zijn vriendin en kind te blijven; af en toe gaat hij naar de studio.

Zijn agenda zat bomvol met optredens in Turkije. Het succes dat hij nu heeft, wil hij zeker behouden, maar nu heeft Murda even andere prioriteiten: heelhuids uit de coronacrisis komen. “We moeten zo min mogelijk sociale contacten hebben, zodat we spoedig weer onder elkaar kunnen zijn.”

In Turkije is Murda een rijzende ster. De afgelopen dertien jaar had hij al een aardige carrière in Nederland opgebouwd: hij maakte met Dat doen we niet meer misschien wel dé hiphoptrack van 2014, vormde met Hef het duo BangBros en speelde een hoofdrol in de film Gangsterboys (2010). Maar zijn Turkse succes is onvergelijkbaar met wat hij ooit in Nederland heeft behaald: begin januari voerde hij met zijn drie grootste hits de top drie van de Turkse hitlijst aan: Aya (1), Eh Baba (2) en Bi Sonraki Hayatimda Gel (3).

Op Spotify heeft hij maandelijks meer dan 3,6 miljoen luisteraars. Dat is meer dan succesvolle Nederlandse artiesten als Bizzey, Boef en Lil’ Kleine. Hij ziet het zelf als ‘het derde hoofdstuk’ van zijn carrière. “Er zijn zoveel momenten geweest dat ik had kunnen opgeven en dat het ook het makkelijkst was om dat te doen. Maar de aanhouder wint. Je moet blijven geloven in wat je doet. Op een dag kom je waar je hoort te zijn.”

Young boys

In de periode dat een nieuwe generatie rappers in 2015 succes kreeg met New Wave, worstelde Murda met zijn eigen muziek en carrière. “Opeens stonden allemaal young boys op die ­supersterren werden.”

Hoewel hij het mooi vond om te zien, was het ook confronterend. “Ik had zoveel jaren aan de muziek gegeven en ik kwam niet eens in de buurt van dat succes. Ik wilde dat succes ook proeven.”

Murda moest zichzelf opnieuw zien te vinden en daarbij ook zijn plek binnen de scene. “Ik wilde niet alleen rappen, maar toegankelijke sounds creëren en dicht bij mezelf blijven.”

In 2016 bracht de rapper het album We doen ons best uit. “In die nummers hoor je precies deze zoektocht naar wat mijn plek was. We doen ons best is het enige album waarvan ik nu denk: dat had beter gekund.” Nu Murda succes heeft in Turkije, lijkt hij zijn eigen lane te hebben gevonden.

Het succes begon voor Murda met een bericht op Instagram van de Turkse rapper Ezhel. Nadat Murda een video had geplaatst waarin hij in het Turks rapte, liet Ezhel hem weten al jaren naar zijn Nederlandse muziek te luisteren. Binnen de kortste keren zaten ze samen in de studio.

“We hadden direct een goede klik en daar is een warme en oprechte vriendschap uit ontstaan.” Hij vergelijkt het met Messi, Neymar en Suárez die op het veld prachtig voetballen, “omdat ze buiten dat veld vrienden zijn. Dat is het mooiste: ik heb er een supergoede vriend bijgekregen.”

Bescheiden blijven

Zijn moeder, die in Turkije woont, zag daar onlangs voor het eerst haar zoon optreden. “Overal waar ze is, hoort ze mijn liedjes. Ze ziet eindelijk van dichtbij het effect van mijn muziek. Mijn ouders zijn mijn grootste fans.” Ze hebben ook de momenten meegemaakt dat het niet lekker ging. Ze vinden dit heel speciaal.”

Wat Murda de komende jaren in Turkije te wachten staat? Hij heeft geen idee, in ieder geval blijft hij met ‘tien tenen op de grond’. “Ik probeer bescheiden te blijven en daarbij niet te vergeten dat het succes dat ik nu heb, morgen weer voorbij kan zijn.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden