PlusColumn

'In nieuwe podcast Dipsaus wordt veel gelachen: geen idee waarom'

Gijs Groenteman
Gijs Groenteman Beeld Wolff'
Gijs GroentemanBeeld Wolff'

In juli was er een ruzietje: het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek had 25.000 euro subsidie gegeven aan een nieuw te maken podcast, Dipsaus.

3FM-dj Mark van der Molen stuurde een laatdunkende tweet met een flauw grapje aan een van de initiatiefnemers, Anousha Nzume. Hij werd uitgemaakt voor seksistische witte mannenracist - tot zover niets bijzonders.

Maar ondertussen zat ik mij reuze te verheugen op Dipsaus. Op de webpagina van het stimuleringsfonds werd al een beetje uitgelegd wat de bedoeling is: 'Vrouwen, zeker gekleurde vrouwen, zijn sterk ondervertegenwoordigd in de media, waardoor hun visie onderbelicht blijft. Deze podcastserie moet daar verandering in gaan brengen.'

Op 7 november stond de eerste aflevering van Dipsaus eindelijk online. Of, zoals Dipsaus het zelf verwoordt: 'O.M.G. y'allz! Onze allereerste Dipsaus in your earbuds!' De tweede is inmiddels ook gearriveerd in onze earbuds.

Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi zijn de gastvrouwen. Zij bespreken typische vrouwen-van-kleurdingen met elkaar en ontvangen gasten. Ze zijn volwassen maar proberen dat te verbergen door op een debiel toontje te praten. Er worden soms zomaar dingen geroepen als 'whooooooo', 'you better be ready!' en 'yeeeeeeaaaaaah!'.

Dipsaus is een wirwar van gepraat. Er is amper iets van te begrijpen. Je weet zelden wie er aan het woord is. Of wat er eigenlijk besproken wordt.

Een groot deel van de uitzending wordt besteed aan de 'shout-outs and/or burns' van de presentatrices. Dan moeten ze opnoemen waar ze boos of vrolijk over zijn. Eén burn is voor de VVD, met de scherpe analyse dat de partij probeert kiezers van Wilders te winnen met rechtse standpunten: 'Het is part of their plan dat we tot de verkiezingen nog meer shit van ze te zien krijgen.' Aldus Dipsaus.

Het beste stuk van aflevering één is als er twee andere vrouwen aanschuiven en er besproken wordt 'hoe Dipsaus begonnen is'. Nu begint iedereen nóg drukker door elkaar heen te gillen. Er wordt veel gelachen, geen idee waarom, en gerefereerd aan een ruzie met een NRC-journalist, die verder niet wordt uitgelegd. Dit duurt minutenlang.

Daarna gaan ze keuzes aan elkaar voorleggen. Op een gegeven moment ontstaat daar zoveel onbegrijpelijke hilariteit om dat zelfs Anousha Nzume roept: "Dames, dit is wel heel erg inside!"

In aflevering twee is Quinsy Gario te gast, die in dit gezelschap overkomt als de rust en de redelijkheid zelve.

Echt, ik heb genoten. 25.000 euro voor dit soort absurde cultradio - goedkoop.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden