PlusRecensie

In ‘Monstrum’ laveert Bulnes behendig tussen evolutie, genocide en uitpuilende doofpotten

Dries Muus
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nazi’s en neanderthalers, de Franse Revolutie en de Spaanse inquisitie, de AIVD en de Mossad, ­stugge Basken en Hollandse bureaucraten, moorden en verdwijningen, veldslagen en speurtochten, evolutie en genocide en een scheutje covid om het af te maken. Over Monstrum valt veel te zeggen, maar niet dat ­Miquel Bulnes zich een aanhanger toont van het adagium ‘less is more.’

Dat is maar goed ook. Er zijn weinig Nederlandse auteurs die binnen één roman de grote kwesties van onze tijd kunnen aankaarten, plus die van minstens drie andere voorbije perioden, via een ingenieuze plot waarvan de wetenschappelijke achtergrond even goed is uitgewerkt als de verwikkelingen op de geheime dienst. Pardon, geheime diensten.

Misschien is er maar een zo’n Nederlandse auteur. In Monstrum combineert Miquel Bulnes zijn kennis van de Spaanse geschiedenis met zijn voorliefde voor internationale samenzweringen en uitpuilende doofpotten.

De roman begint met een standaardonderzoek. Hoofdpersoon Estyr Bosvelt solliciteert naar een vertrouwensfunctie bij Buitenlandse Zaken en wordt grondig ondervraagd. Binnen een paar pagina’s komen we te weten dat haar Franse verloofde, een veelbelovend paleo­geneticus, een jaar eerder is overleden na een mysterieus verkeersongeval.

Lezer moet blijven gissen, maar nooit te lang

Langzaam onthult Bulnes wat er precies is gebeurd en waarom. De auteur wisselt terugblikken van Estyr af met de ervaringen van een AIVD-agent, maar ook met historische dagboekfragmenten, brieven, psychiatrische evaluaties en interne memo’s. Knapper nog dan die veelheid aan stemmen en bronnen, die stuk voor stuk overtuigen en vermaken, is dat de plot weliswaar alle kanten op­schiet, maar dat altijd helder blijft waar het in de kern om gaat. Bulnes werpt continu nieuwe vragen op en laat de lezer gissen tot aan de laatste pagina’s, maar nooit hinderlijk lang. Steeds bewaart hij het juiste evenwicht tussen informatie delen en achterhouden, met elk hoofdstuk voert hij de spanning en het belang van het onderzoek op.

Stijl en psychologie staan in dienst van plot en Het Grote Mysterie, maar dat wil niet zeggen dat ze worden afgeraffeld. Eerder dat ze op een onnadrukkelijke manier goed verzorgd zijn. De schijnbaar neutrale zinnen lopen lekker, zijn helder en registrerend met een mild-sarcastische ondertoon. De snelle, trefzekere karakterschetsen promoveren zijn personages van wandelende plot­elementen tot volwaardige mensen.

null Beeld -
Beeld -

Fictie: Miquel Bulnes, Monstrum. Prometheus, 376 blz., €21,99

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden