PlusFilmrecensie

In ‘Love, Spells and All That’ zijn weinig vlinders, vooral veel oud verdriet

Love, Spells and All That reconstrueert een verloren liefde aan de hand van dialogen tussen twee vrouwen. Een bijzondere queer film die begint lang nadat de meeste verhalen zijn gestopt: twintig jaar na het brute einde van een zomerliefde.

Roosje van der Kamp
Selen Uçer (links) en Ece Dizdar in Love, Spells and All That.  Beeld
Selen Uçer (links) en Ece Dizdar in Love, Spells and All That.

Het Turkse drama Love, Spells and All That (Ask, Buyu Vs) begint lang nadat de meeste films over de liefde tussen twee vrouwen eindigen. Eren (Ece Dizdar), de dochter van een belangrijk politicus, keert twintig jaar later terug naar het eiland waar ze verliefd werd op de dochter van een bediende, Reyhan (Selen Uçer).

De film vertelt het verhaal van een verloren liefde aan de hand van dialogen tussen de volwassen vrouwen. Toen hun relatie werd ontdekt, werd hun geluk bruut onderbroken. Eren werd naar Parijs gestuurd om te studeren, terwijl de veel armere Reyhan op het eiland achterbleef.

Love, Spells and All That toont hun poging om een verloren relatie nieuw leven in te blazen. Maar er is wantrouwen, vooral van de kant van Reyhan, die zwaarder gestraft werd voor hun verboden relatie dan haar voormalige geliefde. Bovendien denkt ze dat Eren alleen naar het eiland is teruggekomen omdat ze twintig jaar geleden een liefdesspreuk over haar liet uitspreken.

De twee vrouwen worden overwegend van achteren gefilmd, terwijl ze door de straten van het eiland lopen waar ze elkaar ooit hebben ontmoet. Dit komt doordat de vriend van Reyhan hun vriendschap wantrouwt en hen volgt gedurende de dag die ze samen doorbrengen. Maar het is ook een symbolische keuze: de twee vrouwen delen een geschiedenis die voor het publiek ondoorgrondelijk is; daarom worden we op afstand gehouden.

Het is een gedurfde keuze om een film te maken over een vervlogen liefde. Er zijn weinig vlinders, vooral veel oud verdriet. Zelfs hun aangewakkerde connectie blijkt pijnlijk: als ze na al die jaren nog steeds van elkaar blijken te houden, moeten ze onder ogen komen dat ze twintig jaar aan liefde zijn verloren doordat ze als tieners uit elkaar zijn gerukt. Regisseur Ümit Ünal vult hun gesprekken aan met beelden van een eiland dat zelf vast lijkt te zitten in het verleden.

Love, Spells and All That

Regie Ümit Ünal
Met Murat Toprak, Selen Uçer, Ece Dizdar, Aysenil Samlioglu, Damla Ersan
Te zien in Cinema de Vlugt

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden