PlusInterview

In Light zoeken twee verliefde diertjes het het licht

Amsterdammer Maarten de Loor maakte het even kleine als grootse boekje Light, waarin twee molletjes heel veel soorten licht bedenken om elkaar ondergronds te kunnen zien.

Marjolijn de Cocq
null Beeld Maarten de Loor
Beeld Maarten de Loor

Hij is zelf zoekende in de liefde en ja, dat mag in Het Parool. “Ik ben in die zin een dromer en een ­romanticus, waardoor ik ook op dit soort ver­halen kom.” ‘Dit soort verhalen’ zijn de prentjes die Maarten de Loor (41) bundelde in het boekje Light; twee molletjes in simpele, witte potloodlijntjes tegen een zware achtergrond – hun neusjes twee kleine rode hartjes. Tezamen het verhaal over twee verliefde diertjes die het licht zoeken – én in vele vormen vinden; van vuurwerksterretjes en lampions tot de felle stralen van een helikopter en de flits van een foto­toestel.

“Ik heb vaak ideeën die ik niet zelf durf te illustreren. Maar dat hartje als neusje en die twee lijntjes, dat voelde wel lekker. Ik wilde het ook niet te kinderlijk maken, het is ook een boekje voor volwassenen, het is grafischer. Misschien dat mensen denken ‘maar zo kan ik het ook’, maar dit werkte gewoon heel erg goed. Al had ik ook dagen dat het niet lukte, zo’n lijntje loopt gek genoeg niet altijd zoals ik het wil; ik heb 800 schetsen gemaakt waarvan er 54 het boekje hebben gehaald.”

Stralen uit een zaklantaarn

De Loor heeft een achtergrond in de creatieve sector; hij produceerde videoclips en werkte bij art departments voor de aankleding van films en commercials. Maar met Light wil hij definitief de weg in gaan van (kinder)boeken. Sinds kort huurt hij een atelier waar hij zijn projecten ook met andere illustratoren wil ontwikkelen.

De molletjes, zegt hij, waren een ingeving: lijntjes trekken en het niet te moeilijk maken. Waarbij hij wel de gespecialiseerde drukkerij Zwaan Lenoir voor een uitdaging plaatste. Het boek is niet gedrukt op zwart, maar op wit papier; op de laatste witte bladzijde komen de molletjes bovengronds en zien ze de zon. Extra fraai is de ­zijprint rechts langs de pagina’s van het boek: tegen het zwart gele lichtstralen van onder tot boven, uit een zaklantaarn. “Ze hebben er zoveel tijd in gestoken en meegedacht.”

null Beeld Maarten de Loor
Beeld Maarten de Loor

Vijfhonderd exemplaren liet hij drukken van eigen spaargeld; hij ging er net mee langs de Amsterdamse boekwinkels toen die hun deuren moesten sluiten. “Ik moest snel schakelen; gelukkig heeft in elk geval Mendo, de winkel in de Nieuwe Doelenstraat voor bijzondere boeken die me ook advies heeft gegeven bij het maken, toegezegd het te gaan uitleveren.”

Zeevonk en röntgenstralen

Hij is een ‘beetje shakerig’ en overrompeld door de positieve reacties, zegt De Loor. “Dit is voor mij de eerste keer dat ik zowel het verhaal heb bedacht als de illustraties heb gemaakt.” Hij moest voor de molletjes zoveel mogelijk lichtbronnen verzinnen, als hij op straat liep, hield hij zijn ogen open; en hij kreeg ze ook uit zijn omgeving aangedragen.

“Heel veel mensen denken dat mollen blind zijn, maar ze kunnen wel zien, al zijn ze heel slechtziend. Ik heb telkens diezelfde molletjes getekend met steeds ander licht – soms heel herkenbaar, maar er zijn er wel een paar waar je wat dieper over moet nadenken, zoals de zeevonk en röntgenstralen”

Nu de winkel dicht moest, heeft zijn overbuurman van platenzaak Flesch Records in de Noorderkerkstraat zijn etalage als zwarte box in­gericht met de twee molletjes, plus gloeilamp. “Het is natuurlijk een boekje over liefde, vriendschap en verbintenis. We willen het lampje tot het einde van de lockdown steeds feller laten schijnen: als het licht aan het einde van de tunnel. Zoals de molletjes uiteindelijk ook bovengronds komen – dat is een mooi gegeven.”

Om daar snel aan toe te voegen: “Maar het is ook een boekje voor goede tijden hoor. Denk aan Valentijnsdag.”

Maarten de Loor, Light; Atelier d’Loor; €22,50; ­bestellen via www.mendo.nl

Maarten de Loor Beeld -
Maarten de LoorBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden