PlusSerierecensie

In Inventing Anna van Netflix strooit een stijlvolle bedriegster de New Yorkse jetset zand in de ogen

De Netflixserie Inventing Anna toont op luchtige en vermakelijke toon hoe een jonge vrouw erin slaagde de fine fleur van New York jarenlang voor tonnen te bedriegen.

Andre Nientied
Julia Garner speelt Anna met de juiste mengeling van mysterie en arrogantie als iemand die zelfs een gratis privéjet weet los te bluffen. Beeld DAVID GIESBRECHT/NETFLIX
Julia Garner speelt Anna met de juiste mengeling van mysterie en arrogantie als iemand die zelfs een gratis privéjet weet los te bluffen.Beeld DAVID GIESBRECHT/NETFLIX

De blonde twintiger Anna Delvey was tussen 2013 en 2017 een graag geziene socialite in de New Yorkse jetset. Ze bezocht exclusieve feestjes, modeshows en vernissages, en maakte indruk met haar kennis van kunst, mode en financiën. Ze logeerde in vijfsterrenhotels en dineerde in sterrenrestaurants die pasten bij haar status als erfgename van een steenrijke Europese familie – vandaar haar aparte accent.

Anna Delvey leefde haar luxeleven wel op krediet, of liever nog op kosten van anderen, want pas als ze 25 was kon ze aanspraak maken op haar familiefortuin.

Alleen bestond er geen Anna Delvey en was er ook geen familiefortuin. Anna Sorokin, zoals ze echt heette, was de dochter van een Russische vrachtwagenchauffeur die als pr-medewerkster van een Frans modeblad na een bezoek aan de New York Fashion Week op goed geluk in Manhattan was gebleven.

Met haar vlotte praatjes en geraffineerde verzinsels over de Anna Delvey Foundation die ze aan het oprichten was – een exclusieve club annex kunstgalerie – wond ze rijke en invloedrijke mensen om haar vinger.

Nadat ze een spoor van onbetaalde hotelrekeningen en gedupeerde kennissen had achtergelaten viel ze in 2017 door de mand. Ze werd gearresteerd en tot vier jaar cel veroordeeld voor fraude en oplichting. Terwijl ze in de gevangenis zat wist de gehaaide Anna de rechten van haar levensverhaal te verkopen aan Netflix, dat er een tiendelige serie van maakte getiteld Inventing Anna.

Neurotische journaliste

In deze serie zit Anna Sorokin (Julia Garner) al in de gevangenis en dus zien we de opkomst en ondergang van haar alter ego ‘Anna Delvey’ in flashbacks. Centraal personage is aanvankelijk niet Anna, maar de journaliste Vivian Kent (Anna Chlumsky), geïnspireerd op New York magazine-journaliste Jessica Pressler.

Vivian voelt dat er een groter verhaal zit in het krantenberichtje over de opgepakte bedriegster. Het intrigeert Vivian hoe een jonge vrouw erin slaagde de jetset van New York jarenlang een rad voor ogen te draaien.

Helaas ziet haar arrogante hoofdredacteur niets in een verhaal over een influencer. Vivian is de eerste aflevering vooral koortsachtig bezig niet alleen haar hoofdredacteur te overtuigen, ook moet ze Anna zelf overhalen met een interview in te stemmen.

En aangezien het verhaal van de geraffineerde oplichtster Anna veel interessanter is dan dat van de nogal neurotische journaliste houdt dat de serie onnodig op, temeer daar duidelijk is dat het verhaal van Anna toch verteld gaat worden. Maar zodra Anna aan het eind van die eerste aflevering eindelijk toestemt met een interview en Vivian ook de gelegenheid krijgt Anna’s rijke slachtoffers te spreken, komt het verhaal op stoom.

Gratis privéjet

Op luchtige toon wordt een vermakelijk beeld geschetst van de New Yorkse jetset die zich door een blondine met welgekozen accessoires zand in de ogen laat strooien. Julia Garner (Ruth in Ozark) speelt Anna met de juiste mengeling van mysterie en arrogantie als iemand die zelfs een gratis privéjet weet los te bluffen.

Daarnaast is het geestig om te zien hoe de slonzige journaliste Vivian zich vergaapt aan het luxeleventje dat Anna zich wist te veroorloven, op de pof. Deze tegenstelling rechtvaardigt dat Vivian net zo’n grote rol heeft als Anna in de serie, die weliswaar oppervlakkig blijft, maar dat past wel weer mooi bij het beeld van het lege luxeleventje dat Anna nastreeft.

Inventing Anna

Regie David Frankel e.a.
Met Julia Garner, Anna Chlumsky
Te zien op Netflix, 10 delen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden