PlusBlikvangers

In het Amstelpark staat een natuurkapel van gerecycled isolatiemateriaal

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden?

Edo Dijksterhuis
Kunstenaar Karin van Dam kwam op het idee voor PIT Portaal toen zij rondstruinde in het arboretum van Wageningen. Beeld Sophie Saddington
Kunstenaar Karin van Dam kwam op het idee voor PIT Portaal toen zij rondstruinde in het arboretum van Wageningen.Beeld Sophie Saddington

Tussen de bomen van het Amstelpark staat een stekelig, zwart geval met een smalle, manshoge opening. Eenmaal binnen daalt de rust neer, voel en ruik je de aarde. Als je omhoog kijkt zie je door een onregelmatig gat in het dak bladeren en daarboven het blauw van de hemel. Het voelt als een schuilplek of een jagershut waar onopgemerkt door het wild kan worden gepauzeerd. Het meest doet het bouwsel nog denken aan een kapel. Niet eentje met religieus oogmerk, maar een contemplatieve plek die je bewust maakt van de natuur om je heen.

Kunstenaar Karin van Dam kwam op het idee voor PIT Portaal toen zij rondstruinde in het arboretum van Wageningen, waar zij in 2018 deelnam aan de manifestatie Beelden op de Berg. Ze raakte gefascineerd door de zaaddozen, vruchten en bloemen die het leven van de volgende generatie bomen en planten in zich dragen. Die levenscyclus vertaalde zij naar een recycling van onnatuurlijke materialen, zwart isolatiemateriaal dat ze met tiewraps aan elkaar bond totdat een vorm ontstond die lijkt op een enorme pit.

Natuurlijke omgeving

PIT Portaal is een van de permanente kunstwerken die stichting Zone2Source de afgelopen jaren in het Amstelpark heeft neergezet. Dit jaar komen er in het kader van de Shadow Floriade nog een aantal bij. Ze refereren vaak direct of indirect aan het verleden van het Amstelpark als terrein van de wereldtuinbouwtentoonstelling van 1972. De werken sluiten ook aan bij het programma van Zone2Source, dat gericht is op een andere, minder mensgerichte omgang met de natuurlijke omgeving.

PIT Portaal is niet Van Dams enige werk in de Amsterdamse buitenruimte. Eerder maakte ze al City Cells bij de Amsterdamse Poort. Dat zijn hoekige veelvlakken die hun vorm ontlenen aan de kristalstructuren van schorseneren maar ook doen denken aan de honingraatstructuur die zo bepalend is voor de architectuur van de nabijgelegen Bijlmermeer. Hangend tussen de pilaren van de stationshal lijken ze met hun grillig getande binnenranden op cocons waarin een reusachtig insect eieren heeft gelegd. Ook hier weer die reproductie van het leven.

Wat beide werken nog meer gemeen hebben is een onuitgesproken logica in hun constructie. Van Dam werkt altijd zonder vooraf opgesteld plan en maakt geen schetsen. Ze is een intuïtief bouwer, iemand die als het ware schetst in drie dimensies. Ze laat zich daarbij leiden door het materiaal in haar handen en het vormenreservoir dat ze vindt in levende organismen. Het resultaat opent weer deuren naar de onderliggende kracht die de natuur voortdrijft.

Titel PIT Portaal
Sinds 2021
Kunstenaar Karin van Dam
Waar Amstelpark, tussen het Glazen Huis en de Rode Brug

Lees terug: ons overzicht met de mooiste kunstwerken in het straatbeeld van Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden